Над 320 жени се прегледаха безплатно за рак на гърдата
Над 320 жени се прегледаха безплатно за рак на гърдата / netinfo

323 жени се прегледаха безплатно за рак на гърдата във варненския  онкологичен диспансер в рамките на кампанията за профилактика срещу коварното заболяване. На 73 от тях са направени мамографии, заяви за Дарик д-р Светослав Узунов, началник на Диагностично-консултативния блок /ДКБ/ към онкодиспансера. Той допълни, че 156 жени са изследвани за рак на шийката на матката. На всички са взети цитонамазки, като на 7 от тях са направени и биопсии.

Д-р Узунов изтъкна, че е имало голям интерес към кампанията за профилактика на рака на шийката на матката и рака на гърдата. Тя  започна на 8-ми март и приключи на 18-ти, но реално прегледите продължават. “Много жени не можаха да минат на преглед през тези 10 дни и затова ги записахме за следващия месец”, посочи шефът на ДКБ.

По думите му не са диагностицирани жени с явен карцином. Изследванията на някои от пациентките ще излязат след дни и тогава ще стане ясно дали имат злокачествено заболяване.  

Д-р Узунова обясни, че обикновено профилактични прегледи си правят по-възрастни жени, но по време на кампанията през двата кабинета са минали основно млади жени. Специалистът е категоричен, че варненката е все по-информирана за тези заболявания и по-редовно посещава лекарския кабинет.

По думите му кампаниите за профилактика на рака на шийката на матката и на рака на гърдата дават резултат, а в онкодиспансера такива инициативи обикновено се организират два пъти годишно – около 8-ми март и през октомври.

 

Към края на миналата година пациентките с рак на млечната жлеза само във Варненска област са 2789. Според статистиката на онкологичния диспансер най-често проявяваната диагноза при жените е рак на гърдата, следвана от рак на кожата, рак на матката и маточната шийка.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените болести при жените. Засяга най-често тези на възраст от 35 до 64 години, като пиковите стойности са при 40-годишните пациентки. Заболяването е лесно за диагностика и има добра прогноза, ако се хване навреме.

Рисков фактор за появата на рака на шийката на матката е човешкият папиломен вирус. 60 процента от жените поне веднъж в живота си са се срещали с този вирус, но при повечето от тях инфекциите са преходни. Болестта няма ранни симптоми, те се забелязват едва когато тя е в напреднала фаза. Появява се бяло течение, което с времето променя цвета и мириса си. Възможни са кръвотечения и болка. Лечението е индивидуално за всяка пациентка, но ранното откриване на заболяването е от особено значение.

Съществува тенденция за увеличаване на честотата и смъртността при заболелите от рак на гърдата. Все повече спада и възрадстовата граница на пациентките. Рисковите фактори за болестта са генетични аномалии, наследствена обремененост, ранна менструация, късно раждане или липса на такова, висок социален статус, консумация на алкохол, тютюнопушене, затлъстяване.

Всяка жена, навършила 18 години, трябва да се подлага на профилактични прегледи поне веднъж годишно. Симптомите на рака на гърдата могат да се проявяват с години. Ако заболяването се хване в първия или втория му стадий, то е 90 % лечимо.