БК Черно море Тича
БК Черно море Тича / bgbasket.com
Черно море Тича“ записа първа победа в НБЛ. Варненци надиграха „Ямбол“ с 86:82 в мач изпъстрен с много нарушения от страна и на двата тима.

Гостите започнаха по-добре срещата и след четири поредни успешни атаки взеха аванс от 6 точки. Отлично в подкошието действаха Стоян Петков, Никола Джурич и Евгени Иванов, като успяваха да се доминират над младите състезатели на „моряците“. Постепенно варненци подобриха играта си в защита и дори успяха за първи път да поведат в мача – 14:13. Баскетболистите на „Ямбол“  отново взеха лек аванс след две поредни тройки, но в края на първата четвърт преднината им бе минимална – 19:22.

Във вторият период гостите продължиха да тероризират в „Черно море Тича“ в борбата под двата коша и за 2 минути направиха серия от 11:3. Домакините в тези минути разчитаха само на стрелба от далечно разстояние, но след като разбраха че това няма да им донесе успех промениха играта си. Възползвайки се от няколко поредни грешки в атака на „Ямбол“ изравниха резултата – 35:35, а след серия от 19:2 и да поведат с това взеха и аванс от 6 точки, който задържаха на почивката – 48:42.

Второто полувреме стартира с няколко ялови атаки от страна и на двата отбора. За 2 минути варненци натрупаха четири лични нарушения. Гостите отново започнаха да разчитат на високите си играчи, но преднината от 6 точки  продължаваше да се поддържа. Тогава на преден план излезе ЛаРон  Смит, който редуваше отлични отигравания и грешни стрелби, но разликата бе стопена само до 2 точки – 53:51. В края на четвъртината домакините реализираха две поредни тройки и успяха да задържат аванс от 5 точки – 63:58.

В решителните 10 минути „Черно море Тича“ разчиташе на зонова защита, но „Ямбол“ успя да намери пролука и да изравни за първи път резултата през второто полувреме – 65:65. Искри прехвърчаха на терена и реферите отсъдиха по общо три технически нарушения. Решаващи в този момент бяха борбите, взеха всичките в четвърта, като 6 от тях бяха в нападение. В последните 120 секунди гостите имаха аванс от четири точки – 72:76, но след успешна атака и неспортсменски фаул на Дарин Иванов варненци на бързо обърнаха резултата. Тройка на Веселин  Георгиев даде преднина на „моряците“, но Смит веднага възстанови равенството - 81:81. 8 секунди преди финалната сирена Станислав Говедаров фаулира Цветомир Куртев. Крилото реализира само единият – 82:81. При разиграването Евгени Иванов допусна грешка и подари топката на „моряците“. Последва бърз фаул и Пламен Алексиев реализира двата наказателни удара. „Ямбол“ успяха да върнат една точка, а след това Алексиев фиксира крайното - 86:82.

За домакините най-резултатен бе Георги Боянов с 23 точки, а Мартин Коцев добави 16. За „Ямбол“ с дабъл-дабъл се отличиха Стоян Петков с 17 т и 14 борби и Смит със 17 т. и 13 борби.

   
БК Черно море Тича