Белчо Христов с Асен Великов
Белчо Христов с Асен Великов / Белчо Христов
Белчо Христов за фитнес тренировките и многопластово им приложение в спортовете
92378
Белчо Христов за фитнес тренировките и многопластово им приложение в спортовете
  • Белчо Христов за фитнес тренировките и многопластово им приложение в спортовете
    Белчо Христов е дипломиран биолог към Софийския университет. Той е фитнес експерт, суплементарист и диетолог. Христов едновременно тренира, обучава и консултира. Специалист е в хранителните програми и фитнес тренировките.
Към него са се обръщали успели спортисти като Ивет Лалова, Стела Енева, Асен Великов, Милян Пупович, Марк Клок, Мехди Бурабия.
Белчо Христов
 „Успоредно с фитнеса могат да се гонят много цели. От една страна се практикува, за да изглеждаме и да се чувстваме добре. В същото време с фитнес тренировки може да се постигне покачване на тегло. С фитнеса може да постигне и подобряване на здравословното състояние на човек. Визирам проблеми свързани със ставите, с гръбначни изкривявания, репродуктивни проблеми, както и такива свързани с високо кръвно налягане. Реално погледнато аз се занимавам с над 110  проблемни състояния. Фитнес тренировките, които вървят успоредно „ръка за ръка“ с храната, дават такъв магнетичен резултат. Всичко работи тогава, когато се прави правилно“, коментира в предаването „Морски гонг“ по Дарик Варна Белчо Христов.

С него разговаряхме по темата за фитнес тренировките и интегрирането на такъв тип консултантски услуги в разнородните спортове.  Той говори също за типовете мускулни влакна и за това как процентното им съотношение може да предопредели най-подходящия за нас вид спорт.
„Основно науката е доказала за съществуването на 3 типа мускулни влакна, но популярни са два-бели и червени. Някои ги наричат бързо измарящи се и бавно измарящи се. Бързите влакна за различни по структура и морфология. Нека погледнем бицепса. Всеки знае как изглежда той в стегнато и в отпуснато състояние. Емблематични са снимките от едно време на Арнолд Шварценегер, как пристяга оформя и демонстрира обема на бицепсите си. Но кой тип влакна при него доминира, точно един вид такъв тест показва“, каза още Белчо Христов. Той даде интересен пример с футболист и лекоатлет: „На един футболист по време на мач му се събират 30 минути нонстоп тичане върху терен, трева. Лекоатлетът излиза, бяга например 200 метра върху перфектна настилка, щадяща ставите и се прибира. На лекоатлета му трябва взривна сила, трябват му влакна, които да му дадат мощ в старта. Нужна му е много сила в по-кратък интервал от време. Тук става въпрос за бързо измарящите се влакна, или така наречените бели. Ако трябва по морфология да им направим разрез, те са къси и дебели. За разлика от тях другите влакна са по-издължени и елегантни и съответно дават въпросната неуморност на футболиста. С други думи, ако лекоатлетът или футболистът се докажат с годините в тяхната професия, тогава е съвпадение, че е напипано силното им звено. И пак се връщам към въпросния тест, върху който и аз педантично работя. Когато се пусне такъв тест еднократно в живота, той показва човек към какъв вид изобщо физически натоварвания е закодиран и какви гени носи. Тестът се прави чрез биопсия“, разказва още биологът,  фитнес инструктор и консултант. 

Чуйте цялото интервю с Белчо Христов в приложения звуков файл: