Злато на 6500 години откриха археолози в Провадия (СНИМКИ)
Злато на 6500 години откриха археолози в Провадия (СНИМКИ) / Дарик Варна, архив
Министърът на културата Боил Банов ще посети най-стария солодобивен обект в Европа - Провадия-Солницата (5500 - 4250 г. пр. Хр.), съобщава пресцентърът на министерството. Министър Банов ще провери хода на реставрационните и консервационните работи в обекта в двора на „Провадсол“ АД край Провадия.  Дейностите се извършват с подкрепата на Министерството на културата, припомнят от ведомството. 

Злато на 6500 години откриха археолози в Провадия (СНИМКИ)

Археологическият комплекс, който включва солодобивен център и некропол, се проучва от 2005 г. от интердисциплинарен екип на Националния археологически институт с музей към БАН и Историческия музей в Провадия, с участието и на други български и чужди специалисти. Ръководител на екипа е чл.-кор. проф. Васил Николов. 

Проучванията вървят едновременно с теренната консервация и реставрация на каменните структури, предимно на каменната крепост, построена в началото на късната каменно-медна епоха - около 4600 г. пр. Хр. По време на теренното проучване обектът се радва на многобройни посетители, а за 22 септември т.г. се подготвя Ден на отворените врати. 

Праисторията проговаря при разкопките в провадийските солници

Праисторическият солодобивен и градски център предоставя информация за откритата преди 7500 г. и практикувана до днес технология за получаване на сол чрез изваряване на разсол (солена изворна вода), за фортификацията и икономиката на района по долното течение на Провадийска река и край Варненските езера. 

Необходимостта от отбрана и опазване на най-голямото богатство на онази епоха - солта, довежда до построяването на каменна крепост с отбранителни стени, високи 4-5 м., около 4700 г. пр. Хр. 

Трите етапа на праисторическата каменна крепост Провадия-Солницата (4700 - 4250 г. пр. Хр.) представят нововъведения в крепостното строителство, които доскоро се считаха за открития на много по-късно време.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК