Министър Чакъров:Всяко градче по морето с пречиствателна станция
Министър Чакъров:Всяко градче по морето с пречиствателна станция / netinfo
До три години Министерството на околната среда и водите предвижда изграждането на пречиствателни станции за отпадни води по цялото българско Черноморие, заяви в Балчик министър Джевдет Чакъров.

До 2014 година трябва да бъдат изградени пречиствателни станции за отпадни води във всички български общини, обяви министър Джевдет Чакъров. До 2010 година такива станции ще заработят в общините над 10 000 души, а до 2014 г. – и в общините с население от 2000 до 10 000 души.

До три години ще бъдат готови пречиствателните станции по цялото Черноморие. Това ще е директна подкрепа за българския туризъм, обясни министър Чакъров. Той заяви, че ще разчита и на подкрепа от Министерството на земеделието и продоволствието за изграждане на необходимата инфраструктура в населените места, която трябва да стартира още през първата половина на 2008 година.

Изграждането на пречиствателни станции не бива да повлияе върху цената на водната услуга, коментира още министър Чакъров. В Балчик той направи първа копка на пречиствателна станция за отпадни води.

Следобед екоминистърът присъства на откриването на пречиствателна станция за отпадни води в Белослав. Общата стойност на проекта е 5,3 милиона лева. Съоръжението ще обслужва града и селата Езерово и Страшимирово, които ще бъдат включени на по-късен етап, след изграждане на канализационни колектори.