Метадон „прати” наркоман зад решетките
Метадон „прати” наркоман зад решетките / DarikNews, архив

Варненският районен съд наложи ефективно наказание от 8 месеца лишаване от свобода и 2500 лева глоба на 30-годишния Георги Иванов за държане на метадон. 

Мъжът призна вината си за това, че на 9 февруари тази година държал без разрешително високорисково наркотично вещество – 47 мл. медадон. Намереното у него наркотично вещество е на стойност 54 лева.

Според назначената съдебно-психиатричната експертиза подсъдимият е бил зависим от хероин и към момента на деянието е страдал от синдром на зависимост към метадон, като част от поддържаща терапия. По това време обаче подсъдимият не е бил включен в списъка на пациентите на Центъра за психично здраве, получаващи метадон за дома, както и не е притежавал разрешително за държане и съхранение на това наркотично вещество.

30-годишният Георги Иванов преди 9 години веднъж вече е бил освобождаван от наказателна отговорност за притежание на наркотик. С влязла в сила присъда през миналата година, отново за подобно престъпление, му е наложено условно наказание от 8 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Съдът приведе в изпълнение и това наложено му наказание и определи то да бъде търпяно при първоначален строг режим. В тежест на подсъдимия са направените разноски по делото в размер на 100 лв.

Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.