Майчината смъртност у нас се прикрива, твърди варненски лекар
Майчината смъртност у нас се прикрива, твърди варненски лекар / Sofia Photo Agency

Смъртните случаи на родилки у нас се дължат в по-голямата си част на невежество, некомпетентност и липса на организация. Това твърди проф. д-р Иван Козовски – управител на Медицински център за асистирана репродукция и съдебно-медицински експерт. Според него отговорността за майчината смъртност носят както лекарите, така и министърът на здравеопазването, неговият заместник и отделните звена в министерството.

Д-р Козовски смята, че майчината смъртност в България е най-малко два пъти по-висока в сравнение със средноевропейската. Според данни на Националния център за здравна информация този показател у нас за 2008 година е 11 на 100 000 раждания, според Националния статистически институт – 6,5 на 100 000, а водещи чуждестранни институции изнасят данни за същата година, според които майчината смъртност в страната ни е 28 на 100 000. Тези разминавания в цифрите се дължат или на фалшифицирана информация, или на некомпетентност на българските интитуции, които не включват в статистиката всички починали бременни и родилки, категоричен е специалистът.

Като пример за невежество на всички нива професорът посочи писмо, което е получил от Министерски съвет, предназначено за друг адресат. В друга официална кореспонденция с подател Министерство на здравеопазването пликът е попълнен с груби грешки, обясни медикът. Той твърди дори, че самият здравен министър д-р Стефан Константинов не познава добре акушерската терминология, въпреки че е гинеколог.

Според д-р Козовски 19-годишното момиче, което почина след раждане в столичната болница „Шейново”, е загубило живота си заради сепсис, след като след цезарово сечение в матката му е останала плацента. След същата манипулация родилка е починала в Бургас заради ненавременна операция, лекарска грешка има и при раждане в София, твърди лекарят.

За да се намали майчината смъртност у нас, е редно отговорността за това да се търси от тези, които са допуснали грубите грешки, е мнението на експерта. Той смята, че трябва да има съдебни последствия за виновните и отнемане на лекарски права, а отговорните по високите етажи на властта – да бъдат дисциплинарно уволнени. При спешни и неотложни случаи трябва да се действа по установени правила, изготвени от група експерти, предлага още д-р Козовски. Той твърди, че трябва да отпадне изборът на екип, за да се избегне корупцията.

Специалистът е категоричен, че се злоупотребява и с парите, които държавата отпуска за инвитро процедури. Д-р Козовски твърди, че манипулацията струва 4 хил. лв, а министерството дава по 5 хил. лв.