При обилен снеговалеж ще се затварят тунелите на магистрала „Хемус”,  в които движението се осъществява двупосочно в едната тръба ”, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред NOVА.

Наближава акция "Зима", ще проверяват работи ли ни парното и имаме ли вериги

„Когато имаме двупосочно движение в една тръба или едното платно на магистралата, ще сме длъжни да затворим изцяло този участък, той да бъде обработен и почистен, след което вече да пропускаме движението. За тировете ще има паркинги, където те ще трябва да изчакват, а леките коли ще преминават по обходни маршрути”, обясни регионалният министър.

„Не може и не трябва да очакваме чист, черен асфалт през зимата, дори и на магистралите”, подчерта Павлова.

Нова тапа на магистрала „Хемус" заради ремонт

Над 3080 са машините, които трябва да бъдат мобилизирани за почистване на републиканската пътна мрежа през зимата, каза още министърът.

„Това са комбинирани машини, които все още се използват в строителството, те трябва да бъдат преоборудвани до първи ноември. Когато завали сняг, фирмите ще имат два часа да разположат оборудваните машини по пунктовете”, уточни тя.

„Имаме необходимите количества почистващи материали за началото на сезона, не навсякъде има за целия сезон”, обясни регионалният министър.

Източник: Nova.bg