Лекарите категорични: По-евтините здравни услуги не са съвсем безопасни
Лекарите категорични: По-евтините здравни услуги не са съвсем безопасни / netinfo

Парламентарната Бюджетна комисия и депутатите да направят всичко възможно за осигуряването на 6 % от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване.Това заяви председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов след извънредния събор на лекарския съюз край Варна.  

Лекарите бяха категорични, че през следващата година процентът от БВП, отделен за здравеопазване, ще бъде 4,2, което е по-малко от процента тази година - 4, 34.

Ръководството на БЛС ще продължи преговорите със Здравната каса за приемането на Националния рамков договор за 2008 година. Лекарският съюз е отхвърлил предложения от Здравната каса бюджет в размер на 1,682 млрд. лева и е приел своя, който възлиза на 2,413 млрд., стана ясно по време на форума.

Съборът на БЛС отхвърли проектобюджета на Здравната каса и даде мандат
на своите представители да продължат преговорите с касата за промени между първо и второ четене в пленарната зала.

От Бялата гилдия предлагат Здравната каса сама да увеличи с 20 % цените на здравните дейности. Дейности под определената минимална цена на здравните услуги не могат да гарантират качество и безопасност за пациентите, категоричен бе д-р Кехайов. Председателят на БЛС припомни, че съгласно приетата от експертите на лекарския съюз и здравната каса методика минималната цена за първичен преглед е 22 лева. В тази цена влизат преките и непреките разходи и труда на медиците. Според д-р Кехайов предложената от здравната каса цена на тази услуга е близо два пъти по-малка.

По време на събора съсловната организация прие декларация, с която осъди действията на делегати, опитали се да опорочат срещата. в началото на форума на представителите на Софийската, Пернишката, Кюстендилската и Русенската лекарски колегии бяха отказани делегатски карти, след което те демонстративно напуснаха залата. "Да се потърси персонална отговорност на лицата, участващи в тази срамна провокация и налагане на най-строги санкции", се посочва в декларацията.

44-тият извънреден събор на Българския лекарски съюз се проведе  в комплекс ”Ривиера” край Варна. Форумът започна в петък вечерта. Заседанията в първите два дни бяха закрити за журналисти.