Къщата на Мишо Бирата се продава за 10 млн. евро
Къщата на Мишо Бирата се продава за 10 млн. евро / netinfo

Къщата на покойния бизнесмен Михаил Михов, добил популярност като Мишо Бирата, е обявена за продажба. Исканата цена за стогодишната сграда на централната варненска улица „Братя Шкорпил“ е 10 млн. евро. Имотът е на пазара от около четири месеца, но към момента не предизвиква сериозен интерес. В него сега живее собственикът му Пламен Михов, който го наследи след смъртта на майка си Ева. Пламен е от нейния първи брак, а Михаил Михов се грижи за него още от дете.

Къщата на Мишо Бирата се продава за 10 млн евро
netinfo

Сградата е архитектурен паметник и се състои от три етажа с обща площ 1000 кв. м. По описанието на брокера Калоян Балинов от агенцията за недвижими имоти, която предлага къщата, на първия етаж има голяма зала за срещи, библиотека, столова и кухня. На втория етаж са разположени две спални, три бани, хол и офис, а на последния – три спални и хол. Дворът е с площ 2,4 дка и там има сауна и открит басейн.

„Къщата е в отлично състояние, обзаведена е като малък замък. Мебелите са от масивно дърво, изработени в Италия. Стените и таваните също са облицовани в дърво. Имотът е един от най-скъпите в България“, коментира пред Дарик Балинов. Според него обявената цена няма да бъде заплатена от бъдещия купувач, но е основа за започване на преговори. Реалната цена е под 5 млн. евро, смята брокерът. Къщата не е ипотекирана, а собственикът й не търси бърза сделка, тъй като не е притиснат от материални затруднения.

Къщата на Мишо Бирата се продава за 10 млн евро
netinfo

Агенции за недвижими имоти са предлагали на клиенти имота без знанието на Пламен Михов. Те са обявявали цени между 1 и 1,5 млн. евро. След като офертата за 10 млн. евро излиза официално, е имало няколко запитвания, но като цяло интересът е слаб. Една от причините за това е отдръпването на руснаците от пазара на имоти във Варна, твърди Балинов.

Михаил и Ева Михови купуват през 2000 г. емблематичната за Варна сграда, която е построена в началото на 20 век от индустриалеца Асен Николов. През 30-те години в нея се е помещавало консулството на Австрия, а след 9 септември – консулството на Съветския съюз. След като за него е построена нова сграда, там е преместен средношколският отдел на варненската библиотека. През 90-те години къщата е реституирана от наследниците на Николов. Тя предлагат на Община Варна да я купи за около 350 000 лева, спомня си основателят на музея „Стара Варна“ Ламбрин Сотиров. В местния бюджет обаче няма достатъчно пари и имотът е продаден семейство Михови.

„Къщата  беше изключително амортизирана и се нуждаеше от основен ремонт. Михов го направи, оставяйки само стените. Вложението му не беше никак малко. Къщата е солидно построена и неслучайно в продължение на десетилетия е била дипломатическа сграда“, разказва Сотиров. До смъртта на Михов на фасадата на сградата беше поставен бразилският флаг, тъй като бизнесменът беше почетен консул на южноамериканската държава.

Михаил Михов почина на 30 март 2011 г. в в хотелска стая в Правец. Според заключението на аутопсията причината за смъртта му е масивен инфаркт. Той получи прозвището Мишо Бирата, след появата на подслушани разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Съпругата на бизнесмена Ева Михова почина на 2 май 2012 г. във Военномедицинска академия в София от цироза на черния дроб.