Край на задръстванията по Аспаруховия мост
Край на задръстванията по Аспаруховия мост / Дарик Варна

Точно в 8,32 часа Аспаруховият мост бе отворен за движение в присъствието на регионалния министър Лиляна Павлова, шефа на АПИ Лазар Лазаров и кмета Иван Портних. Тримата приветстваха шофьорите, които имаха възможността първи да минат по обновения участък.

Водачите изказаха задоволство от отварянето на ремонтираната част на моста с клаксони. Около четвърт час бе необходим на натрупалата се колона, за да премине и задръстването да изчезне.

Има пълна готовност през септември да бъдат отпуснати 5 милиона лева за ремонт на отсрещното платно - мостове 2, 4 и 6, обяви министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че основната част на моста ще се ремонтира през следващите две години.

Само пътната част на двете платна ще струва около 25 милиона лева. Ремонтът им пак ще се извършва на два етапа, първо на едното и след това на другото платно. Премиерът Бойко Борисов е дал уверение парите да бъдат осигурени от държавния бюджет - по 12,5 милиона през 2017 и 2018 г., разкри Павлова след разговор с министър-председателя тази сутрин.

Ремонтите ще костват затруднения в придвижването и задръствания, но е важно съоръжението да бъде ремонтирано, изтъкна строителният министър. По думите й затрудненията в придвижването по Аспаруховия мост ще продължат минимум още 2 години.

Алтернативният маршрут отпада като вариант, тъй като минава през блато и това би оскъпило инвестицията. Тя би била в размер между 5 и 7 милиона лева , което е прекалено много за временен път, за който не е сигурно колко би издържал.

От утре се възстановява движението на тролейбусна линия 86, която бе спряна заради ремонта, съобщи кметът Иван Портних.

Курсовете на корабчето "Белла" между "Аспарухово" и Морска гара ще продължат да се обслужват по досегашния график. Има постигната договореност с Община Белослав, които са собственик на кораба, засега „Белла" да остане във Варна. Единствено между 1 и 11 юли корабът ще трябва да се върне в Белослав, заради плановия ремонт на ферибота.

Работи се за възстановяване на водния транспорт на Варна. Вече се подготвя се процедура за закупуване на общински корабчета, обяви още кметът.

„За „Аспарухово" в момента започваме да работим активно, с реални действия", заяви Портних. Той подчерта, че това е един от районите на града, който има огромен потенциал - наличието на широка плажна ивица, огромна паркова зона и всички останали дадености на района предполагат едно такова развитие. Поради тази причина в следващата година в „Аспарухово" ще бъдат инвестирани над 70 милиона лева.