Рекордно количество козунаци се очаква од изядат варненци и чуждестранните туристи в морските курорти по време на Великденските празници. Производителите очакват да продадат на местния пазар около 340 000 броя, обяви в ефира на Дарик председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Иво Бонев.
Цената на традиционните сладки хлябове ще варира между 2,50 и 3 лева за 400 грама, а тези и пълнеж ще струват около 4 лева. Козунаците, които се произвеждат от прахообразни мискове, са два пъти по-евтини. Те обаче отстъпват по качество на приготвените по оригинална рецепта и съдържат много консерванти.
„Оцветителите и есенциите им са с много Е-та, а етикетите им понякога са по големи от самия продукт. Варненци обаче са интелигенти потребители и четат етикетите”, коментира Бонев и препоръча да се купуват прясно изпечени козунаци.
По думите му Варна е градът след София с най-много пекарни. Майсторите ситничари обаче са на изчезване, защото младите кадри не искат да се учат или напускат България.