/ imoti.net
"Не мога да си дам сметка откъде ще дойдат хората, които ще живеят в новите жилищни комплекси във Варна". Така архитектът Константин Димов коментира строителния бум в морската столица по време на среща на гилдията им за нова градска визия.


Oбласт Варна трета у нас по издадени разрешителни за строеж

Димов добави, че не одобрява проектите за високо строителство в центъра на Варна. Такива има за мястото на хотел „Одесос”, срещу хотел „Черно море” и на ул. „Братя Шкорпил”.    


Половината варненци нямат собствено жилище

„В района на Музикалното училище вече стърчат две подобни високи нови сгради и това е безсмислено градоустройство, няма причина да се строи по този начин в този квартал.
 

Константин Димов
Константин Димов; снимка: Дарик Варна


Има проекти за няколко нови сгради, които ще щръкнат във Варна. Градоустройството и законите ни на практика позволяват това.

Новопостроените апартаменти във Варна - все по-големи

Няма причина един частен собственик, който има право по закон да строи по този начин, да не се възползва от това. Новите кооперации се строят по-добре, но всяка е сама за себе си -  няма обща визия и идея как да се впише в средата”, добави  Димов, което е и част от ръководството на Камарата на архитектите във Варна.