Кой ще седне в стола на Янко Станев - Портних, Стоянов, Костадинов или... Пашов?
Кой ще седне в стола на Янко Станев - Портних, Стоянов, Костадинов или... Пашов? / Дарик Варна, архив

Две са основните имена, които се обсъждат в групата на ГЕРБ в Общинския съвет за нов председател на постоянната комисия „Бюджет и финанси” на мястото на Янко Станев. Това са Иван Портних и Николай Стоянов, потвърди за Дарик председателят на местния парламент Николай Апостолов. И двамата съветници са с икономическо образование и могат да се справят с най-тежката комисия в ОбС, каза Апостолов. Той се аргументира с това, че Портних е избиран два пъти за мениджър на годината в сферата на туризма, а Стоянов има натрупан опит като председател на Общинския съвет на Варна в периода 1995-1999 г. и като такъв е участвал активно в изготвянето на местния бюджет.

Сесията, на която ще бъде гласувана смяната на Янко Станев, най-вероятно ще се проведе на 28 март. Не е сигурно дали дотогава ще заседава финансовата комисия, която де факто е вече „обезглавена”, но де юре промени в председателското място все още няма. Според правилника на ОбС, ако се наложи събиране на „Бюджет и финанси”, членовете на комисията могат да бъдат свикани от председателя на местния парламент, който да възложи на някой от тях да ръководи съответното заседание. Това обясни Николай Апостолов, като увери, че неотложните финансови проблеми няма да останат необсъдени.

БСП няма да предложи никого за поста на Янко Станев, каза за Дарик председателя на групата на партията Борислав Гуцанов. „Няма смисъл”, категоричен беше той, като подчерта, че е готов да приеме всяка разумна кандидатура за поста. Гуцанов обаче не пропусна да разкритикува политиката на ГЕРБ, заради която Варна е потънала в „пълна разруха”.

Третата по големина група в ОбС - „Варна утре” почти сигурно ще има кандидатура за председател на финансовата комисия. В публичното пространство се спряга Снежана Донева, която е с икономическо образование, но подобна номинация е несериозна, според много от съветниците. По-вероятно е за мястото на Янко Станев да бъде предложен Костадин Костадинов, който е и единственият член на финансовата комисия от групата, която оглавява в местния парламент. Освен това Костадинов е един от най-активните съветници в бюджетната комисия, макар че по образование е историк.

Групата на „Нашият град” тепърва ще обсъжда възможните варианти и кого би подкрепила, но по предварителна информация име за нов финансов председател няма да бъде излъчено от редиците й. Пред Дарик председателят на „Нашият град” в местния парламент Владимир Тонев направи предположение, че от ГЕРБ биха могли да излъчат и друга кандидатура – тази на изпълнителния директор на "Хидрострой" Николай Пашов, която да бъде обсъдена.

Либералите на Добромир Джиков изчакват да бъде обявена сесията на Общинския съвет и нейния дневен ред и едва тогава ще вземат решение дали ще подкрепят предложението за нов председател на бюджетната комисия.

Тримата съветници от Синята коалиция не се двоумят дали да гласуват свалянето на Янко Станев от най-обсъждания пост в местната власт. Пред Дарик д-р Ивайло Митковски припомни, че те са били против избора на Станев преди четири месеца и на 28 март няма да се „разболяват”, а ще бъдат в залата, за да подкрепят смяната му. Имена за нов председател сред сините не са обсъждани.