Кметът: ОУП може да бъде отложен с още с две години
Кметът: ОУП може да бъде отложен с още с две години / Дарик Варна, архив
Кметът: ОУП може да бъде отложен с още 2 години
38795
Кметът: ОУП може да бъде отложен с още 2 години
  • Кметът: ОУП може да бъде отложен с още 2 години

Ако се вземе политическо решение новият контейнерен терминал да е на Острова, поне още две години няма да има общ устройствен план на Варна, предупреди кметът Кирил Йорданов. Той обясни, че в ОУП е залегнало на островната зона да бъде преместен деловият център на града. Ако обаче новата идея за пристанището бъде одобрена, планът при всички случаи ще трябва да бъде преработен.

Мнението на голяма част от специалистите в бранша е, че контейнерният терминал трябва да бъде на Острова преди Аспарухов мост. Според тях там е много удачно, защото има сравнително добри дълбочини в канала. Освен това ако се наложи удълбочаване  до 14-15 и повече метра, това ще бъде значително по-евтино отколкото зад моста.

Според градоначалника общината няма готовност за инфраструктура към новите кейове и за него по-подходящо е първоначално предложеното място - под “Максуда”. Експерти обаче са твърдо против това предложение. Според обясненията им терминалът няма да може да обработва високотонажни кораби, защото те не могат да минат под Аспарухов мост.