Капитан Матеев: Вземаха от заплатата ми пари за бедните сомалийски деца, които сега са станали пирати
Капитан Матеев: Вземаха от заплатата ми пари за бедните сомалийски деца, които сега са станали пирати / netinfo
Капитан Матеев: Вземаха от заплатата ми пари за бедните сомалийски деца, които сега са станали пирати
19876
Капитан Матеев: Вземаха от заплатата ми пари за бедните сомалийски деца, които сега са станали пирати
  • Капитан Матеев: Вземаха от заплатата ми пари за бедните сомалийски деца, които сега са станали пирати

Преди години от заплатата на капитана на „Маласпина Касъл” удържали около 5%, които отивали за бедните сомалийски деца. „ Това е най-лошата инвестиция, която съм направил в живота си”, сподели в интервю за Дарик капитанът-герой Дарин Матеев. „Със сигурност някое от онези деца ме държеше на прицел в дните на пленничество”, каза още той.
Дарин Матеев се прибра при семейството си във Варна преди ден. С неговото завръщане сагата около пленения от сомалийски пирати кораб приключи. Плаването обаче не е затворена книга за Матеев. Той е готов да се качи отново на борда на някой кораб още през септември, стига да го поискат.
Проблемът с пиратството може да бъде решен, според него. Моряци обаче стават само хора от бедни държави, които нямат власт да се справят, казва той. Дарин Матеев дори има сериозни подозрения, че някой има интерес пиратите да продължават да вилнеят в Аденския залив. Но, ако се наложи, отново би минал оттам.
За спомен от 33-те дена пленничество капитанът си е донесъл двайсетина гилзи. Раздава ги на хората, на които е разчитал и които са помагали. Гилзи от стотиците патрони, изстреляни над главите на екипажа на „Маласпина Касъл”.
Капитан Дарин Матеев е жизнен, усмихнат и харизматичен човек, който е сигурен, че треперенето на ръцете му ще спре скоро. И лошото ще бъде забравено.

Капитанът изказа огромната си благодарност към фирмата собственик на кораба, откъдето са направили всичко възможно да ги освободят от сомалийците.


Чуйте какво сподели още кап. Дарин Матеев специално за Дарик в звуковия файл.