/ DarikNews.bg, архив
При последното подобно проучване под линията на бедност се оказаха 25 на сто от населението на областта
509 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат обхванати в анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2019”. То започна през март и ще продължи до май, информират от Териториално статистическо бюро - Североизток.

Ръст на цените с около 10% за летния сезон у нас

Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. Те ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - един за домакинството и индивидуален въпросник, който се попълва за членовете на домакинството на 16 и повече години. 

В област Варна изследването ще се проведе във всичките 10 градове и 26 от селата - Аврен, Блъсково, Брестак, Булаир, Ветрино, Генерал Кантарджиево, Генерал Киселово, Генерал Колево, Гроздьово, Долище, Дръндар, Дъбравино, Езерово, Житница, Здравец, Лопушна, Момчилово, Нова Шипка, Партизани, Приселци, Пчелник, Разделна, Рудник, Синдел, Стефан Караджа и Цонево.

По данни на изследването „Статистика на доходите и условията на живот“, проведено през 2017 г., линията на бедност за област Варна e 378.58 лв. средно месечно на лице от домакинство. Относителният дял на бедните спрямо линията на бедност за област Варна е 25.6%, показват данните от преди 2 години.

Първите немски туристи пристигат във Варна през март

Анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2019” се прави от Националния статистически институт, чрез териториалните статистически бюра. Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум.

Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната. Те служат за изчисляване на индикатори за бедност и социално включване, които са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК