/ ThinkStock/Getty Images
Цените за лeтния сезон ще нараснат със 7-11%, прогнозира директорът на Институт за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред бТВ. Според него няма как да има спад, заради поскъпването на бензина,  горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала.

Първите немски туристи пристигат във Варна през март

Драганов посъветва да се замислим за ранно записване, където цената ще е с 30% по-ниска, а най-високата ще е на рецепция в сезона. Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия. Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото просто в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение.

Туристи от 67 националности са участвали в безплатните пешеходни турове във Варна

Изключително занижени нива на брой туристи сочат анализаторите за този летен сезон. Според Драганов, това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти. Експертът смята, че именно "разводът" на Великобритания с ЕС може да доведе туристи от Англия у нас, понеже сме нискобюджетна дестинация.