Изпращане на военни кораби в Аденския залив иска ВМРО
Изпращане на военни кораби в Аденския залив иска ВМРО / netinfo

Правителството да изпрати военна мисия в района на Аденския залив, където беше отвлечен корабът „Маласпина касъл” с 16 български моряци на борда, поискаха от ВМРО-Варна. Според „воеводите” държавата трябва да защити интересите на гражданите си и да не разчита на чужда помощ при осигуряване безопасността на своите кораби, както и на българите, плаващи под чужд флаг.

По данни от 2007 година 45 000 души имат моряшки паспорти. Голяма част от тях преминават по няколко пъти в годината край сомалийските брегове и правителството трябва да демонстрира, че е загрижено за сигурността им, смята областният координатор на партията Костадин Костадинов. Последните години най-много инвестиции в армията са направени за военноморските сили със закупуването на  фрегати и минен ловец. Всяка една от новите фрегати има възможност да патрулира в Аденския залив, а изпращането й за няколко месечна мисия няма да струва повече от 3 млн. лв., показват разчетите на ВМРО. Присъствието в рисковия район на български военни пък по никакъв начин нямало да застраши живота им.

Декларация до Сергей Станишев с искане за незабавно изпращане на военни фрегати ще адресират от ВМРО. Поведението на премиера, който поиска помощ от американския президент Барак Обама за разрешаване на кризата със заложниците, Костадинов определи като „унизително”. Защо трябва да се държим като мишоци, след като имаме възможност да се намесим, добави още областният координатор.

Дипломатическа намеса за осъден в Македония български гражданин поискаха още от ВМРО. Държавният чиновник  Мирослав Ризински е осъден на 3 години затвор за получаване на подкуп. В началото на април наказанието му е потвърдено на последна инстанция и е влязло в сила. Според ВМРО обвиненията срещу Ризински са скалъпени, а присъдата му е политическа заради опитите му да извоюва права за българите в Македония. Като доказателство те посочват, че съдебен заседател по делото е била жената на министъра на правосъдието. 

В защита на Ризински е съдаден инициативен комитет, който настоява за преразглеждане на делото и реакция на българските власти срещу репресиите над сънародници в югозападната ни съседка. Отговорът, който е получен от администрацията на премиера е, че Македония е суверенна държава и България не може да се намесва в независимата й съдебна система.