Изложба НЕграмотните показва фрапиращи бисери
Изложба НЕграмотните показва фрапиращи бисери / netinfo

Изложба от снимки на надписи, табели и различни документи събира на едно място фрапиращи примери на неграмотност. Уникалната колекция е озаглавена "НЕ"грамотните и представя 60 комични примера как не трябва да се пише.

В колекцията попадат надписи като "Най-лоновити торби вече с пари! 0,15 ст.","Tърси ме сервитиорка", Магазинат се премести до туалета",„Продавам куче рогвайлер" и др. В колекцията от стилови и правописни гафове попада и катаджийската изцепка "Ханко Брат".

Сред примерите за неграмотност има и други грешки, допуснати от представители на институции. Като например „Месни данъци"и „Опщинска полиция", написано в акт за нарушение.

Не липсват и търговските бисери „Примоция", „Сютюени по 1,50 лв", "Зеуе 55 ст/кг", "Салата цнежанка 400 гр всеки копува" и „Розово домати".

Изложба "НЕ"грамотните показва фрапиращи бисери
netinfo

Експонатите са събирани в продължение на половин година. Повечето от тях са взети от интернет. Малка част са снимки, направени от Марияна Рухова - начален учител във варненското VІІ СОУ "Найден Геров". Нейна е и идеята за създаване на "НЕ"грамотните.

„Изложбата по принцип е образователна и не е направена, за да се смеем на грешките", обясни Рухова пред Дарик.

Бисерите са изложени във фоайето на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". До всеки грешен пример на изписване има правилния вариант, заедно с пояснение кое граматическо правило е нарушено.

Изложбата се радва на голям успех още от април, когато е била показана в СОУ "Найден Геров". Марияна Рухова не изключва възможността да направи "НЕ"грамотните 2. Тя обаче няма да е същата и със сигурност ще има нещо ново, но в същата посока - борба с неграмотността по начин, различен от този в учебните програми.