Изграждат канализация в местностите „Св. Никола“ и „Акчелар“
Изграждат канализация в местностите „Св. Никола“ и „Акчелар“ / Dariknews.bg, архив

Изграждането на нов водопровод и нова канализация е предвидено в ремонта, който в момента се извършва в пропадналия участък на пътя за "Виница". Около 470 м. ще бъде трасето на канализацията и водопровода по протежение на главния път, ще бъдат направени и разклонения за улиците в местностите „Акчелар“ и „Св. Никола“, за да може всяко домакинство да се свърже. Това обяви Петър Гарбузов, директор на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в Община Варна. За изграждането на още около 300 метра канализация – до поделението, ще бъде търсено допълнително финансиране, каза той.

Укрепване на района на свлачището по пътя за "Виница", което бе активирано в началото на годината, върви активно. В момента се работи по изграждане на силова пилотна конструкция, която трябва да обхване 300-метровия участък. Предстои да бъде направена стена от горната част на пътя, да бъдат изградени канализацията и водопроводът, а на края да бъде преасфалтирана пътната настилка, каза Олег Колев, гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" в Община Варна. Изпълнението е трудно, защото свличанията са сериозни, правим всичко възможно ремонтите да приключат преди септември, готвим актуален график, заяви Петър Гарбузов.

Проектите за изпълнение на укрепванията, на стойност над 1 млн. лв.,  са изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за възстановяване на разходите на Община Варна.