Иван Славков: Неудобните бюлетини се маскират като невалидни
Иван Славков: Неудобните бюлетини се маскират като невалидни / © снимка: DarikNews.bg архив

За тези избори, доколкото съм чувал, се канят да купуват цели секции. Това казва в интервю за “Варна утре” независимият кандидат за общински съветник във Варна Иван Славков.  Според него с този начин на гласуване, единствено и само с 'Х', едва около 30% от българите ще знаят как да гласуват. “30% гледат телевизия и ще са гледали разяснителните програми за гласуване. Ще влезе някой неграмотен човек и няма да знае, че трябва да задраска с 'Х'. Ще сложи една точка и ще си мисли, че е гласувал правилно, и неговият глас ще отиде на вятъра. Виждал съм на предни избори как при преброяването умишлено от членове на комисията се бележи нещо по бюлетината скрито, за да стане тя невалидна”, твърди Славков.

Иван Славков от три години е в ареста с обвинение за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Последните два мандата той беше общински съветник от ДПС, но сега е предпочел да играе като независим. Казва, че не е поредният политически номад, напуснал партията си. Просто не иска да прави "лоша реклама" на която и да е политическа сила. Самият той твърди, че е имал оферти за водещи места в няколко листи.

Иван Славков е един от 24-мата обвиняеми по така нареченото мегадознание. 19 от тях признаха вината си и подписаха споразумения за присъдите си с прокуратурата. Сред тях са и други двама общински съветници - баща и син Данови, които вече са на свобода. Иван Славков отказа споразумението и предпочете процеса.

По делото има 95 тома материали от досъдебното производство, 58 от които са СРС-та. Показания пред съда са дали 50 свидетели и 25 вещи лица, като 12 от тях са били назначени по допълнително допуснати експертизи. Остава да бъдат разпитани още 7 свидетели, като 5 от тях са обявени за общо държавно издирване, а 2-ма са в чужбина. Повечето от заседанията са затворени за медиите заради изслушването на СРС-та.

Бившият президент на ФК "Спартак" е на 44 години. Завършил е военно училище във Велико Търново. Докато е в ареста, синът му тръгна на училище. Дъщеря му е 6-ти клас.

Как се прави кампания от ареста, защо според Славков всеки един общински съветник трябва да мине през затвора или ареста, как прекарва един ден бившият президент на “Спартак”? Отговорите от интервюто на колегата от “Варна утре” Росица Пенкова с Иван Славков, направено в стаята за свиждания на Варненския затвор*:


Кандидатирате се за независим общински съветник от затвора. На какво разчитате?

Разчитам на хората, които ме познават истински. Хората, които знаят какъв съм и до каква степен може да се разчита на мен. Разчитам на хората, които искат да разберат каква е истината. Които биха застанали зад една кауза, която аз наричам кауза за истината. Кауза за справедливостта и достойнството на един човек.

Как се прави кампания от затвора?


Никак. Приятелите ти я правят.

Фейсбук, тук-там банери по сайтове и малко билбордове...


Да. Не мисля, че това е традиционната кампания и че с нея може да се направи нещо. Понеже единственият начин за комуникация с външния свят на практика се явяват срещите ми със съпругата ми, на които имам право ежедневно - през делничните дни, и свижданията, който са ми два пъти в месеца, и срещите с адвокатите. Но колкото и да е оскъдно, моето решение не беше взето изведнъж. То беше взето доста отдавна. На практика подготовката ми за тази кампания започна още началото на лятото.

Имате ли изработена програма за управление?


Ако бях кандидат за кмет, сигурно щях да имам такава програма. Но, ако бъда избран за съветник, най-важното за мен е да се постарая да има една невероятна прозрачност за работата на местния парламент. Естествено е, че сам човек не може да се пребори с останалите 50 в общинския съвет, за да наложи своя начин на мислене, своята визия за управлението на Община Варна. Но се надявам, попадайки в Общинския съвет, да намеря група от съмишленици, които разсъждават, ако не като мен, поне по близък до моя начин. Така, влизайки в определена група, бих се старал да намеря начин да прокарвам моите идеи и моята визия за управление на Варна. Нагледал съм се как в България всеки разбира от всичко. Бих се задълбочил в области, които са ми правили впечатление и които са близки до сърцето ми.

Кои са областите, в които се чувствате силен и подготвен?


Спорта.

Какво може да се направи в тази област? Какво не прави общината и респективно общинският съвет? Обикновено казват, че няма пари.

Определено няма пари, но има материална база, която може да бъде предоставена на спортните клубове. Навремето много често се срещах с клубове по различни спортове. Общинските бази им  бяха наложили едни непосилни за клубовете такси. Болшинството от клубовете се намират в читалища, в подземия на училища. Тези хора от нищото са направили нещо. Какво по-хубаво от това младото поколение, а защо не и застаряващото, да използват спорта за постигане на едно човешко съвършенство? Тук в затвора се научих на едно нещо - духовната култура върви ръка за ръка с физическата. Фразата "здрав дух - здраво тяло" е изречена от човека, който е разпространил будизма в Китай. Аз сега усещам тази истина в себе си: всеки ден спортувам и чета книги. Станал съм като мелница за книги.

Коя е последната книга, която прочетохте? Коя книга четете в момента?


В момента чета "Пътят на душите", а преди два дни довърших "Шантарама" - близка тема, за затворник, който бяга от затвор със строг режим в Австралия. После живее около 20 г. в Индия. Страшно много житейска философия има в тази книга - това ми допадна.

Много фенове очакват Вашето завръщане в Спартак, за да спасите отбора. Вярно ли е, че са идвали фенове да Ви виждат?

Да, вярно е. Но когато някой казва: "Аз ще спася Спартак", не ми харесва. Не харесвам месии. Един беше месията - провали се. Всички го оплюха. Втори се появи като месия - оказа се пълен некадърник и той бе оплют. Не мога да разбера защо българинът винаги очаква един определен човек да оправи положението. Никога, за каквото и да става дума, не е по силите само на един човек. Ако този един човек не съумее да намери екип около себе си - хора, които да му помагат, колкото и да е силен, няма да може да се справи с проблема. Ето и в тази ситуация, в която съм сега, нямаше да се справя сам. Ситуация, която на практика е 3 години задържане под стража - възможно най-строгия режим, който може да съществува. Ако не бяха моите приятели, сигурно и аз щях да клекна. Щях да реша, че споразумението е по-изгодно за мен. Колкото и да вярвам в силите си и в каузата, за която се боря. Рано или късно на човек му писва да се бори срещу система, която е непобедима. Ако нямаш приятели, на които да се опреш, на които да разчиташ, просто не ти е мястото в затвора, примиряваш се и подписваш каквото те карат.

Как стоят нещата с ФК "Спартак" всъщност?

Когато изляза, аз ще се опитам, ще искам, ще настоявам, ще направя всичко възможно да намеря моето подобаващо място в управлението на "Спартак". Защото "Спартак" съм го приел като моя рожба. Толкова много усилия, средства, нерви, лишавал съм семейството ми от доходи в името на "Спартак". За мен това е една кауза, неделима от каузата, свързана с делото, което се води срещу мен. Смятам че двете неща са свързани.

Някой искаше да Ви измести от "Спартак"?

Да, поради икономически интереси. Доколкото разбрах, са ипотекирани имоти на футболния клуб. Аз смятам, че това са неприкосновени неща, и човек, който се занимава със спорт, не трябва да пипа върху тези неща. Спортът е чиста емоция, тук няма място за далавери и измама.

По време на една импровизирана пресконференция в съда заявихте, че никога не бихте правили това, което правят всички в Общинския съвет. Че няма да влизате с уговорки, безпринципни, безидейни...Какво имахте предвид?

За това съм категоричен.

Но какво се случваше в този Общински съвет?

Случваха се страшно много работи.

Имахте два мандата...


От втория изкарах около година в залата. Не виждам какво пречеше на съда да ми разреши, ако е необходимо и с белезници, да ходя да гласувам, след като съм бил избран от варненци. Първо бях изваден от общинския съвет, а после бях възстановен. Колкото до гласуванията в общинския съвет - наистина съм ставал свидетел на неща, които не са били приятни, които определено не са ми харесвали, но, за да се случи едно по-голямо добро, се съгласяваш на едно малко зло.

Случвало ли се е общински съветник да иска помощ от свои колеги да гласуват нещо в негова полза?

Да, случвало се е.

Всички ли в общинския съвет го използват за лични цели?


Не. По-скоро останалите са гласуващи. Бях казал, че всеки един общински съветник поне за един месец трябва да мине през затвора или ареста. Все още мисля, че е за добро.

Какво ще научат там? Освен че ще имат време за четене.

Най-важното е, че ще останат със себе си и ще мислят за себе си. Убеден съм че тези 51 човека, които са били избирани и предстои да бъдат избирани, много рядко са оставали със себе си и собствените си мисли. А това е много важно. Вечерта човек преди да заспи е хубаво поне половин час да отдели да помисли за това какво е направил през деня. Дали е предприел правилни стъпки, дали е направил нещо добро за хората, дали е било правилно това, което е направил.

Какви са прогнозите Ви за вота в неделя?

Смятам, че ще има висока избирателна активност.

В този общински съвет, чийто мандат изтече сега, имаше много политически сили - 13 различни политически формации. Това полезно ли?


Ако зависеше от мен, бих направил двупартиен модел в България.

Какво ще ни донесе той?


Повече яснота в управлението. Разбира се, всеки един двуполюсен модел може да има нюанси. Виждаме как Англия премина към трипартиен модел.

Бил съм обвиняван с думите "какво прави един българин в ДПС". Аз никога не съм бил член на ДПС, бил съм от т.нар. гражданска квота в ДПС. Кандидатирането ми на първите избори беше поставено в ясни и точни граници: Не искам да ставам член на която и да било партия. Тогава исках да помагам на ДПС поради лични отношения с ръководителите на тази партия, заради приятелски отношения. Възприемах че това е един нормален подход. Жена ми е туркиня и имам много приятели турци. Сред турци съм се чувствал като сред свои. Аз съм човек на честта. Имал съм предложения от други политически сили.

За тези избори ли?


И за тези и за предните.

Искате да кажете, че имаше партии, които бяха готови да се кандидатирате от тяхната листа?

Да, при това на съвсем предни позиции. Но отказах.

Понеже смятате, че така ще има направите лоша реклама?

Не. Основното ми решение да се кандидатирам като независим кандидат е заради това, че не обичам да сменям бои. Нещата не опират до това в какви отношения съм с политическите сили. Много по-лесно щеше да ми бъде да участвам в една кампания, в една листа, където освен мен има още 50 човека кандидати за общински съветници, самият изборен закон го позволява. 51 човека водят със себе си обкръжение от хора, симпатизанти, приятели и т.н. Много по-лесно е една партийна листа или коалиционна листа с 51 човека вътре да добие право да вкара един-двама-трима общински съветници. Много по-трудна е кампанията за независими кандидати, а още по-трудно е когато си в затвора и се опитваш на направиш нещо от тук. Въпрос на чест и достойнство е. Не може да се обърнеш срещу хората, с които си бил до вчера и да кажеш, че са най-големите маскари, едва ли: "прогледнах в последния момент, разбрах колко лоши хора са".

Каква кампания щяхте да правите, ако бяхте навън?

Много по-различна от тази. Тук се виждам с изключително малко на брой хора, които имат право на глас, а и на практика не е позволено да се срещам с тях по темата избори: в такъв тип заведения не се провежда такава кампания. Първото нещо, което щях да правя навън е да се виждам с огромен брой хора.

Нямате право да правите агитация в затвора, но все пак сте един от тези хора 3 години вече. Ще гласуват ли за Вас?

Ами хората ме възприемат като свой човек и все едно, че ще гласуват за себе си.

Колко гласа очаквате от тук?

Нямам представа, дори не знам като бройка колко гласоподаватели има. В процентно отношение очаквам поне 80% да гласуват за мен, иначе наистина не знам като брой колко са.

Кои ще са партньорите Ви в Общинския съвет, къде според Вас ще намерите съмишленици - при БСП, при ГЕРБ...?

Не знам, трябва първо да видя кои ще влязат в управлението. След изборите през 2003 г. бях един от хората, които се бореха за дясноцентристко мнозинство в общинския съвет. Тогава не успяхме. Аз съм либерал и не обичам крайностите. Винаги ме е притеснявала крайността във възгледите на хората.

Съумях да опозная хората, които управляват БСП, и доста се изненадах да разбера, че БСП е една доста демократична партия. В момента ми е трудно да отговоря с кого бих направил коалиция. Трябва да се види кои са хората избраници и съмишлениците в отделните политически партии.

Прогнозата Ви за кметските избори?

Неясна ми е надпреварата. Не бих гласувал за Кирил Йорданов и Веселин Марешки. Избрал съм за кого да гласувам, но предпочитам да не казвам, за да не му направя лоша услуга.

Не Ви пуснаха за кампанията...

Много разчитах на това. Според изборния кодекс всички кандидати за общински съветници имат равни права за информираност, достъп до средства за масова информация. Непускането ми от тук ме лиши от тези права и от това да участвам адекватно.
Но най-лошото е, че не успях да изпратя сина си в първи клас. Много му тежала раницата... Майка му го записала на занималня. Той ходил един ден, на втория нещо не му харесало и той станал, взел си раницата и обявил на госпожата: Отписвам се.

Как минава един ваш ден тук?


По един и същи начин. Чета книги и спортувам. Чета и вестници. Закуска, тренировка, обяд, четене...

С какво ще се занимавате, като излезете от тук?

С политика. Шегувам се.

Имате и сериозен бизнес.

Имах. Вече не знам какво имам.

-----

Интервюто е със съкращения.