Испанци проверяват става ли ток от газа на сметището в Аксаково
Испанци проверяват става ли ток от газа на сметището в Аксаково / netinfo

Представители на испанската компания "Ros Roca" ще тестват биогаза от сметището в село Въглен, за да установят възможностите за производство на ток, топлоенергия и газ за индустрията. Това каза Жорди Гома, мениджър на "Ros Roca Indox Crio enerd" на среща с кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов.

Интересът на испанската компания към сметището, на което изхвърля боклука си и Варна, е да изгради и монтира съоръжения за добиване и преработка на биогаз.
Освен за добив на ток и топлоенергия, испанската технология давала възможност сметосъбиращи камиони да бъдат оборудвани с инсталации, работещи с преработен биогаз. Освен по-евтин, транспортът на боклуците по улиците на региона, щял да стане и значително по-дискретен, тъй като камионите на газ ставали с 25% по-безшумни, отлагали с 20 на сто по-малко въглероден диоксид и с около 100% по-малко вредни емисии в атмосферата. В палитрата на испанската компания е и преработката на биогаз до метан за директно ползване в автомобилите.

Технологията за преработка на биогаз от сметища и производство на ток и топлоенергия компанията била въвела на много места в Испания и в Полша.
Инвестицията в исталации за отвеждане на биогаза зависи от потенциала на сметището, но средната възвращаемост на вложението е в рамките на 3 години, обясни Жорди Гома.

"Ако подобна технология бъде въведена, това ще реши по най-добрия начин проблема със закриването на сметището в с. Въглен", коментира кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. Той не скри, че очаква депото да покаже добър потенциал, тъй като се експлоатира от 35 г., а в последните 10 ползването му става по всички изисквания на ЕС.

"За да рекултивираме територията, трябва да решим проблема с биогаза. Изследването, което испанските инвеститори искат да направят, е много скъпо и няма как общината да си го позволи", коментира инж. Стоилов. Той и екипът му обявиха, че ще осигурят достъп на испанските специалисти, за да вземат проби от депото в с. Въглен, след като отмине мразовитата зима и работата там стане възможна.

Практиката на испанската компания показвала, че при сметище, на което се депонират 300 000 тона боклук годишно, от биогаз е възможоно производството на 2.5 мегавата ток.

Официалните данни показват, че през 2008-а община Аксаково е депонирала близо 25 000 кубика отпадък, а община Варна - над 483 000 кубика. През 2009-а количествата са съответно - 21 885 кубика, и 439 828 кубика.