Христо и Веселин Данови се включват в парламентарните избори?
Христо и Веселин Данови се включват в парламентарните избори? / netinfo

Общинските съветници Веселин и Христо Данови, които са в затвора, може да се включат в предстоящите парламентарни избори. Това съобщи в ефира на Дарик-Варна Кристиян Богоев, говорител на Районната избирателна комисия за парламентарния вот. По думите му, в РИК е представено заявление за регистрация на листа на партия “Обединение на българските патриоти", в която фигурират имената на арестантите. На заседание утре РИК ще се произнесе дали така представената листа ще бъде регистрирана за парламентарния вот.

Ирландец, който живее в Аврен, както и поляк от Белослав са заявили желание да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент, съобщи Христо Боев, говорител на РИК за евровота.

Няколко са промените в провеждането на изборите тази година, допълни той. Предизборната кампания е 21 дена, а преди изборите за евродепутати няма да има ден за размисъл.

Политическите партии, разлепили агитационни материали, са задължени да ги почистят след вота, като общинската администрация ще глобява онези, които не са изпълнили това. Вече са подадени няколко жалби за нарушения в рекламните материали, съобщи Богоев. На част от билбордовете, например, надписът “Купуването и продаването на гласове е престъпление” не е достатъчно видимо.Въпросното изречение трябва да заема най-малко 20 % от изображението.

Избирателните списъци за двата вота се подготвят по постоянен адрес на гражданите, припомни Кристиян Богоев. Онези, които ще дадат своя вот на място, различно от посоченото в личната им карта, могат да получат удостоверение за гласуване от общинските или районни администрации. Това обаче те трябва да направят най-късно до две седмици преди датата на съответните избори.

При вота на 5 юли гражданите практически са длъжни да гласуват с две бюлетини – партийна и за мажоритарни избраници. В част от секциите ще се проведе и експериментално електронно гласуване, което също ще бъде анонимно.