Гуцанов: За БСП не е самоцел да има зам.-председател на местния парламент
Гуцанов: За БСП не е самоцел да има зам.-председател на местния парламент / личен архив
Гуцанов: За БСП не е самоцел да има зам.-председател на местния парламент
83115
Гуцанов: За БСП не е самоцел да има зам.-председател на местния парламент
  • Гуцанов: За БСП не е самоцел да има зам.-председател на местния парламент

Общинският съвет едва ли ще остане в този вид, в който е в момента, и ще има още движения между групите в съвета. Това мнение изказа пред Дарик председателят на групата на БСП в Общинския съвет Борислав Гуцанов. В предаванетот „Зала Пленарна" той определи като абсурд вероятността БСП да влезе в мнозинството в местния парламент.

БСП безкрайно ясно показа още на първото заседание, че ще бъде опозиция, като не номинира председатели за нито една комисия, подчерта Гуцанов. „Ние бяхме единствените, които се определихме като опозиция, държахме се като такава, и начина, по който коментирахме всичко, което се случва, ясно ни определи като единствената опозиционна група, на този етап, в Общинския съвет", коментира социалистът. Според него обаче опозицията ще се разширява, а БСП не са се спотаили.

БСП не излъчила предложения за председатели на комисии, защото „тези, които са поели управлението на града, трябва да носят цялата отговорност в този момент", обясни Гуцанов.

Според него не е логичен изборът на председателите на две от комисиите. „Нормално ли е в Пленарна зала да има общински съветник, който е бивш дългогодишен директор на пристанището, успешен министър на транспорта, и да се предлага човек, който, предполагам, единствено се вози в кола и във влак", каза лидерът на социалистите. Той изрази съмнение, че председателят на архитектурната комисия познава архитектурните детайли на града.

За БСП не е самоцел да имат заместник-председател на Общинския съвет и той да бъде една формална фигура. „Трябва да се коментират проектите, които ще се случат в града, нещата, които ще се правят, и тогава да има логика и смисъл от този Председателски съвет", отбеляза градският лидер на БСП.

„Не виждаме управляващите да имат желание да коментират нещата с лявата политическа партия. Напротив. Има едно очевадно високомерие, което не считам, че е добро за управлението на града", каза още той.

Подобно на Народното събрание, Общинският съвет трябваше да приеме промени в правилника, с които напуснал дадена група съветник да остава независим, а не да става част от друга формация. А по начина, по който се развиват нещата в ОС, се подменя вота на избирателите, смята Борислав Гуцанов. Той допуска, че напускането на Божидар Чапаров от „Живот за Варна" може да е заради задкулисни интереси или пък предварително направени договорки.

Да се прави актуализация на бюджета в края на декември не е нормално и е по-скоро узаконяване на действията на кметската администрация и на една политическа партия. Какво точно ще се узаконява ще стане ясно след няколко дни, когато излезе дневният ред на предстоящата общинска сесия, загатна лидерът на БСП в местния парламент.
Последното място на Варна в Индекса на местната почтеност се дължи на отказите за достъп до информация. Много подобни оплаквания имало при омбудсмана, обясни социалистът.

Случилото се вчера в Парламента е началото на края на кабинета „Борисов 2", смята Гуцанов. Тези сътресения не могат да останат без последствия, коментира бившият депутат. Той разкри, че одобрява оставката на правосъдния министър, но само като действие. „Друга тема е дали трябва да се правят промени в Конституцията. Тези действия не бяха за този парламент и не трябваше по този начин да се подхожда", отбеляза Гуцанов.

Варненският лидер на БСП критикува действията на управляващите и по отношение на външната ни политика: „Докато ние се отричахме от руските пазари, други държави ги взеха. Ние решихме да бъдем по-големи католици от папата, а други гледаха националните си интереси и така е правилно", каза още Гуцанов.

Цялото интервю е в аудиозоната.