Георги Мирчев: Футзалът трябва да е продукт със стойност
Георги Мирчев: Футзалът трябва да е продукт със стойност / Добри Атанасов
Георги Мирчев: Футзалът трябва да е продукт със стойност
92077
Георги Мирчев: Футзалът трябва да е продукт със стойност
  • Георги Мирчев: Футзалът трябва да е продукт със стойност

В интервю за „Морски гонг” по Дарик председателят на ЗС на БФС Варна Георги Мирчев говори по проблемите на футзала и промените, които трябва да настъпят в този спорт, за да се повиши зрителският интерес, да се увеличи броят на отборите и да се привлекат рекламодатели. Като основна причина за слабото присъствие на фенове в залите той изтъкна липсата на бази.  Според него от футзала трябва да се направи продукт, който да има стойност.

„С момчетата, които харесват и практикуват футзал, както и такива като Николай Хаджиев, които имат желание да го развиват, сме говорили много пъти , че за да бъде отразяван този спорт, за да бъде популяризиран, трябва да се направи един продукт, който да има стойност. За да се направи такъв продукт, първо трябва да има бази. Ние нямаме такива. Виждате при какви условия се играят мачовете. Правим компромиси. Караме тези момчета да играят футзал при ненормални условия. Знаете, че залата тече, прави конденз. Прави се ремонт в момента, но кога той ще приключи не знаем. Зала „Конгресна” в ДКС е вариант, но цените за наем там са непосилни за нашите отбори. Всичко е въпрос на компромиси. Даже искам да ви кажа, че 50 % от разходите ги поемаме ние- футблоният съюз, което не би трябвало да бъде така. Но аз уважавам желанието на момчетата да развиват този спорт, затова съм готов по всякакъв начин да им помагам. Иначе във Варна нямаше да има футзал.  

Футзалът е спорт, който се приближава до футбола. Там трябва да се води тренировъчен процес, трябва да има база, нужна е екипировка. Разликата между футзал и мини футбол е точно тази. В мини футбола ние двамата с теб се събираме с още 5 човека, отиваме в залата и играем”, каза Георги Мирчев.


„Аз специално какво да предвиждам като промени!? В никакъв случай не мога да осигуря база на отборите. Това, което може да стане е евентуално да има помощ от държавата и общината. Не става въпрос за финансова помощ, а залата, която се ползва в момента да има едни нормални условия. Ако в тази зала условията са добри-да е чисто, светло, топло, да не тече, ще има хора, които ще отидат да гледат футзал. Зрителският интерес ще се увеличи. Тогава ще се увеличи и броят на рекламодателите. Отборите също ще се увеличат. В разговора се върнахме, откъдето започнахме-базите. Ние бази не можем да осигурим. Аз с лични контакти успявам да  им уредя да играят някъде, на по-добри наеми и условия, да поема част от финансите. На базата на много компромиси ние имаме някакво първенство във Варна. Такова има само в София и Варна. Даже ние във Варна имаме повече отбори от тях”, коментира Мирчев.

На въпроса как ще коментира първенството в Русе, където отборите са 14 той отвърна така:
„Има разлика между мини футбол и футзал. Те си го водят футзал, но отидете да видите какво играят. Те изобщо представа си нямат какво е футзал. Няма как по средата на първенството да започнат да играят футзал. Второ, ако имат футзал, аз не виждам кой ще им обслужва мачовете при условие, че в Русе няма съдии, които да са запознати и да могат да свирят мачове по футзал. Това е все едно нашето първенство по мини футбол във Варна да го кръстим футзал. И тогава да твърдим, че имаме 60 отбора по футзал. Това са съвсем различни спортове. Това, че в Русе са си решили да го кръстят футзал, е поради причината, че те не знаят какво е футзал и какво минифутбол”.

Чуйте цялото интервю с Георги Мирчев в предаването „Морски гонг” по Дарик, или в приложения звуков файл: