Фирма отряза достъпа до 17 имота, строи върху единствения път
Фирма отряза достъпа до 17 имота, строи върху единствения път / Дарик Варна
Фирма отряза достъпа до 17 имота, строи върху единствения път
64502
Фирма отряза достъпа до 17 имота, строи върху единствения път
  • Фирма отряза достъпа до 17 имота, строи върху единствения път

Жители на кв. Възраждане от няколко дни живеят в страх, че ще бъдат лишени от единствения достъп до домовете си. Пътят, който води до 17 имота – жилищни и сервизни, е застрашен от строеж. Потърпевшите варненци от района потърсиха Дарик за помощ, тъй като на 31 май сутринта представител на фирмата собственик на земята заградил мястото с намерение да стартира строежа на новата сграда. Парадоксът в случая е, че въпросният строител опънал строителните платна и върху пътя, който е единственият начин около 50 души да стигнат до дома си или фирмата си. Освен до жилищни имоти, пътят води и до два автосервиза, което означава, че клиентите им също не могат да стигнат до целта си. Още по-абсурдното е, че пътят ще бъде недостъпен не само за коли, а и за пешеходци. 17 варненски имота ще бъдат изцяло отрязани, ако строежът бъде осъществен.

Георги Кърджилов, собственикът на един от застрашените имоти, разказа пред Дарик (в звуковия файл), че от години се бори с проблема, който грози района, но от Община Варна нищо не предприемали. „Чакат да се изнерви положението, да се стигне до саморазправа.” Оказа се, че човекът, който заградил пътя в петък сутринта, се казва Нихат Мюстежеб Емин, един от тримата собственици на фирма „Петем” ООД. Другите двама са Петър Нинов Петров и Донка Симеонова Тодорова, показа проверка на Дарик.
По информация на потърпевшия Георги Кърджилов, фирмата е закупила не само един имот покрай пътя по ул. „Поп Димитър”, където е застрашената от застрояване пресечка към 17-те имота.

Документите показват, че заплахата съществува още от 2008 г., когато общината продава на търг парцел от около 600 кв. м. на ул. „Поп Димитър”, пресечка на бул. „Цар Освободител”. Незнайно как обаче към въпросния парцел попадат още 300 квадрата, където е и малката пресечка, която скоро може и да не съществува. Според Георги Кърджилов, тази част от имота фирмата е получила като подарък от общината.

На общинския търг се явява само една фирма – бъдещият собственик „Петем” ООД. Договорът за продажба е от 16.01.2009г., под него подписи са положили бившият вече кмет Кирил Йорданов и Юлия Йорданова. Разрешителното за строеж е подписано от главния архитект на общината Петър Йорданов и е с №209/21.06.2010г.

Оттогава досега хората, живеещи отвъд въпросната пресечка, която е единственият им път, се страхуват от момента, в който Нихат Емин ще започне да строи. Явно моментът е дошъл точно в края на месец май, веднага след парламентарните избори.
Още в петък полиция, извикана на място, вдигна едно от строителните платна, опънато точно над пътя, но проблемът продължава да съществува, тъй като фирмата е твърдо решена да осъществи строежа, за който очевидно има разрешение от общината, както и ПУП.
Служител на фирма за строителен надзор е заявил пред жителите от района, че такова строителство е напълно незаконно, но въпреки това те очакват всеки момент да бъдат отрязани от целия град.