/ ГЕРБ
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова Турция да спазва своите задължения по договореностите с Европейския съюз.  Позицията бе изразена в рамките на редовното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

На провелата се дискусия относно Европейската програма за миграция и сътрудничеството с Турция в контекста на мигрантската криза Радев настоя турската страна да прекрати териториалните си претенции спрямо своите съседи.  Евродепутатът подчерта, че никой не иска да бъдат създавани нови източници на напрежение, а точно обратното - да се търси мирно решение на конфликти.

Емил Радев: Срещата ЕС-Турция е огромен успех след месеци на напрежение

Емил Радев коментира и срещата на върха ЕС-Турция във Варна, както и факта, че 3 милиона бежанци живеят в южната ни съседка - три пъти повече от бежанците, дошли в Европа през 2015 г., когато бе възстановен временен граничен контрол между някои държави-членки.

Българският евродепутат поздрави Турция за нейните усилия за прием на бежанците и подчерта необходимостта ЕС да оказва финансова подкрепа. Той приветства удължаването на Механизма за Турция, който подпомага бежанците в страната, включително чрез предоставяне на достъп до образование и здравеопазване, и призова европейските лидери да осигурят необходимите финансови средства за осъществяването на съответните проекти.

След важната среща във Варна - изводи и коментари

Механизмът е резултат от споразумението между ЕС и Турция от март 2016 г., което доведе до затягане на граничния контрол от страна на Турция. Постигнато бе и намаляване на опасните и нередовни влизания на мигранти през България и Гърция към Западна Европа с 97% спрямо периода преди въвеждането на мерките.

Емил Радев не пропусна да коментира и ситуацията с човешките права в Турция и арестите на редица на граждани, в това число и европейски. Той припомни задълженията на Турция да спазва основните човешки права с оглед на членството й в Съвета на Европа и я призова да гарантира справедлив процес за всички обвиняеми.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК