Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, българският премиер и турският президент определиха срещата във Варна като конструктивна и изразиха задоволство от осъществяването ѝ.

Туск във Варна: За руските дипломати, лидерската среща ЕС-Турция и ролята на България
 
Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че 14 държави от ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. „Като пряко продължение на решението на Европейския съвет от миналата седмица да реагира към Русия в обща рамка, вече 14 държави-членки са решили да експулсират руски дипломати", каза Туск на пресконференция и допълни: "Допълнителните мерки, включващи по-нататъшни експулсирания, не трябва да бъдат изключени през следващите дни и седмици".

Бойко Борисов и Доналд Туск
БГНЕС

ЕС и Турция имаха конструктивна среща във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви от своя страна, че се надява на скорошно либерализиране на визовия режим за турските граждани. „През февруари представихме нашето виждане за това. ЕС трябва час по-скоро да направи своята стъпка. Нашите граждани не трябва да губят своето доверие в ЕС“, каза той.
 
Турският президент подчерта, че въпросът за борбата с терора е много важен. „Турция е цел на редица терористични организации, с които тя се бори извън своите граници, и в своите граници“, каза той и добави, че само през миналата година Анкара е унищожила 3000 терористи на „Ислямска държава“. „Операциите, които осъществяваме срещу терористичните организации, допринасят за сигурността не само на Турция, но и на Европа. Не искаме критики, а да получим подкрепа. Уважаваме човешките права и свободи“, заяви Ердоган.
 
Според него „ще бъде грешка да се изолира Турция от партньорството, Турция има трайни исторически и човешки взаимоотношения с ЕС“. Той покани всички партньори да дойдат да работят заедно на Балканите и Близкия изток.

Срещата във Варна
БГНЕС

Ердоган: Никакви отстъпки пред ЕС във Варна
 
Споделяме с Турция геостратегически интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог. Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси“, каза Юнкер.

Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. „Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“, обеща Юнкер. Той е против идеята да се прекратят преговорите с Турция за ЕС. „Аз съм гарант, че ще продължат преговорите с Турция. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри своите отношения с държавите-членки на ЕС. Ще говоря за Кипър и Гърция. Това е абсолютно необходимо, ако искаме подобряване на отношенията“, подчерта Юнкер.

„По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години. Полагат допълнителни усилия за техния живот”, заяви той. „Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последвалите събития. Искаме да окуражим страната да работи със Съвета на Европа и да не бъдат уронвани човешките права. ЕС също така остава готов да помогне в това отношение”, допълни Доналд Туск.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА В „ЕВКСИНОГРАД“

Срещата във Варна
БГНЕС

Наистина ли целият свят впери поглед към Варна и какви са коментарите у нас?
 
„Има две новини в световните медии – едната е за последствията от отравянето на Скрипал, експулсирането на руски дипломати в цяла Европа това се случва, и другата новина свързана с Турция – изявлението на Себастиан Курц, който иска прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Новината от Варна не беше сред първите новини на световните агенции, но безспорно, от българска гледна точка това е постижение за България”, заяви Весела Чернева пред NOVA.
 
„Дали Брюксел или София вярва на сълзи? Аз съм съгласен, че срещата е един безспорен успех. Диалогът с Турция трябва да се продължи, защото там има един режим, но той не е вечен”, каза бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.
 
„Това е похват, който сме виждали много пъти преди с други държави с авторитарни лидери, и все пак тонът беше доста по-конструктивен, отколкото можеше да се очаква, предвид факта, че само дни преди това имаше военни кораби в Средиземно море, които се опитваха около Кипър да спрат проучванията за нефт и газ”, заяви Весела Чернева.

Срещата във Варна
БГНЕС

Протести срещу визитата на Ердоган във Варна (СНИМКИ)
 
„Независимо от това европейците колко малко харесват Ердоган, което е доста очевидно, все пак те трябва да могат да говорят с него. За Ердоган тази среща е важна, защото тя му даде глътка въздух – Турция е в доста лоши отношения със САЩ, самотна е на терен в Сирия. Турция има нужда да може да говори с Европа”, заяви тя.
 
„Това за душевните граници дали е говорено с него, можем само да гадаем. Другият въпрос е, че нашите душевни граници, особено на вчерашната дата – Деня на Тракия, са много по-богати и дълбоки. Това г-н Ердоган трябва много добре да го знае. В тези душевни не влиза само Кърджали, а там влизат Босна и Херцеговина, Черна Гора, Косово, Албания, Крим, Уйгурския регион в Китай. Другото, което е тази среща и тези душевни граници, ние трябва да видим какъв е генезисът и основната причина. А основната причина са предстоящите догодина избори в Турция, които са съдбоносни за сегашния режим. Те са избори 3 в 1 – местни, парламентарни и президентски. Никак не е сигурно, че Ердоган ще спечели. Именно затова в момента в Турция управлява ислямиският национализъм или национал-ислямизъм. Без националисти на Ердоган му е ясно, че няма да спечели”, заяви бившият генерален консул в Одрин.

Срещата във Варна
БГНЕС

Разходка из резиденция „Евксиноград“ - мястото на лидерската среща между ЕС и Турция (СНИМКИ)
 
„Това, което казахте за анти американските настроения, което е много опасно за нас. Над 80-90 % в нацията са против Америка. Същият процент подкрепят военната операция в Африн. Това е милитаризация на общественото мнение. Това е най-опасното за нас”, подчерта Димов.
 
„Едно наше проучване показва, че 16 от 28 европейски правителства смятат, че е важно с Турция да може да се говори и не искат да приключват преговорите, но може би ще оставят замразен статута на Турция по отношение на присъединяването. Две трети от европейските граждани са против разговори с Турция за присъединяване”, каза Весела Чернева.

Медиите по света коментират решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати
 
Това зависи от нас”, каза тя относно констатацията, че авторитарните лидери често се налагат над демократичните.
 
„Време е Европа да укрепи не само физическите си граници, но и душевните”, подчерта тя.
 
Тя заяви, че трябва да пазим европейските ценности в рамките на ЕС, макар и може би да не са валидни за останалата част от света.
 
„Светът е доста по-хищен, отколкото беше преди десет години”, заяви Чернева.
nova.bg