/ БГНЕС
Тази вечер в резиденция Евксиноград край Варна ще се състои срещата ЕС-Турция. В нея ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов. Междувременно граждани излязоха на протест във Варна срещу пристигането на Ердоган, срещу политиката на Брюксел в отношенията с Турция и също с искане българската страна да повдигне въпроса за компенсациите на тракийските бежанци.
 
Разходка из резиденция „Евксиноград“ - мястото на лидерската среща между ЕС и Турция (СНИМКИ)

Близо 100 души протестираха във Варна срещу визитата на турския президент. Демонстрантите се събраха в 12:00 ч. на площад „Независимост“, издигайки български знамена, прозвучаха български песни и химнът на България.

Български знамена и икони на протеста срещу Ердоган във Варна (СНИМКИ)

Варна протести
БГНЕС

 
„Турският президент не трябва да бъде допуснат в България, той не уважава България и ЕС, не виждам защо ние трябва да му демонстрираме уважение“, заяви Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“, които са организатори на демонстрацията.
 
Според Костадинов този протест не е срещу турския народ, а срещу управляващия режим в Турция. По думите му тази срещу е недопустима.
 
Според протестиращите Ердоган няма място на територията на България, още по-малко на 26 март, когато страната ни отбелязва деня на Тракия и си спомняме за геноцида на Османската империя.

Какво се очаква да се случи на срещата ЕС - Турция във Варна?

Варна протести
БГНЕС