Срещата между лидерите на ЕС и Турция, която е необходима за нормализиране на отношенията между Европейския съюз и Анкара, ще се проведе в понеделник във Варна.

Основни теми на преговорите ще бъдат изпълнението на условията на споразумението между Турция и ЕС за бежанците, както и обсъждането на конфликта на Турция с Кипър, Гърция и Италия за добива на газ на кипърския шелф.

Варна ще бъде домакин на срещата ЕС-Турция

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще обсъдят широк спектър от двустранните отношения с президента на Турция Реджеп Ердоган, министъра за връзките с ЕС Юмер Челик, министъра на икономиката Нихат Зейбекчи и министъра на търговията и митниците Бюлент Тюфекчи.

„Има нужда да се урегулират отношенията с нашия съсед - Турция. Диалогът с турския президент трябва да бъде продължен“, подчертава българският премиер Бойко Борисов. Той стана основен организатор на тази среща, тъй като България изпълнява през първото полугодие функцията на председател на Съвета на ЕС.
 

Последната среща на върха ЕС-Турция беше през май 2017 г.

Борисов: Срещата ЕС-Турция ще бъде тежка. Не съм оптимист за световния мир

„Очаква се много тежка среща, отношенията са крайно напрегнати. Трябва да потвърдим привързаността си към споразумението за бежанците и да осигурим втория финансов транш за Турция. Нашата минимална цел е да гарантираме сигурността на външната граница на ЕС, за да може 3,5 милиона бежанци, които се намират в Турция да останат там. Нуждаем се от урегулирани отношения с нашия съсед“, отбелязва Борисов като коментира предстоящите преговори.
 

БГНЕС


Според данни на турския ежедневник „Хюриет“ най-сложната тема ще бъде финансовата помощ от 3 млрд. евро за сирийските бежанци. Турция настоява за гъвкава позиция в отделянето на средствата, т.е. даване на правото Анкара сама да решава за какво ще ги използва, а Еврокомисията заявява готовността да се финансират само конкретни проекти.

Ердоган ще настоява и за отмяна на визите за турски граждани и отваряне на нови глави за преговори за влизането на Турция в ЕС, за което страните се договориха още през 2016 г. в рамките на споразумението за затваряне на турската граница за насочващите се към Европейския съюз емигранти. ЕК ще се постарае да откаже и за визите и нови преговорни глави като се мотивира, че Турция не е отменила своите антитерористични закони и извънредното положение, които според Брюксел нарушават правата на гражданите.

Европейската комисия сега просто не може да изпълни обещанието си за отмяна на визите за турските граждани. За тази цел е необходима подкрепата на всички държави от общността за одобрение на такова решение в Съвета на ЕС, докато по-голямата част от европейските столици не подкрепя въвеждането на безвизов режим за Турция.

Юнкер: Очаквам срещата ЕС-Турция със смесени чувства

Трудните отношения на Анкара и Брюксел се усложниха още повече в началото на тази година във връзка с нарастването на напрежението между Турция, от една страна, и страните от ЕС Кипър, Гърция и Италия от друга по проблемите на добива на газ на кипърския шелф.

През януари турските военни кораби блокираха плаващата сондажна платформа Saipem 12 000 на италианската компания „Ени“, която трябваше да осъществи проучвателни сондажи във водите на изключителната икономическа зона на Кипър. Никозия бе предоставила на италианската компания съответния лиценз за разработване на местонаходището. Турската страна изрази загриженост заради работата на италианската компания в Кипър и прецени, че тази дейност противоречи на интересите на Анкара.
 

БГНЕС, архив


ЕС се безпокои от покачването на напрежение между Кипър и Турция

След посещението в Италия на 5 февруари Ердоган заяви пред турски журналисти, че по време на срещата с президента Серджо Матарела и премиера Паоло Джентилони е повдигнал въпроса за „Ени“ и е предупредил, че Турция вижда опасност от добива на газ в този район за признатата само от Анкара т.нар.Севернокипърска турска република, и смята стратегическия избор на италианската компания за грешка.
 

Тази ситуация е обсъдена на срещата на върха на ЕС на 22 и 23 март в Брюксел, по време на която останалите страни на ЕС подкрепиха Атина и Никозия. В заключителното заявление на срещата решително се осъждат продължаващите незаконни действия на Турция в Средиземно и Егейско море и се подчертава пълната солидарност с Кипър и Гърция. Срещата на върха призова Турция спешно да прекрати тези действия и да уважава суверенното право на Кипър да проучва и разработва своите природни ресурси в съответствие с европейското и международното право.

Лидерите на ЕС напомниха на Анкара за задълженията й "да спазва международното право, както и да нормализира отношенията си с всички страни членки на ЕС, включително Република Кипър". Освен това срещата на върха на ЕС изрази извънредна загриженост по повод на задържането на граждани на ЕС в Турция и призова за "оперативно и позитивно решаване на всички тези въпроси".
БГНЕС