Тази вечер в резиденция Евксиноград край Варна ще се състои срещата ЕС-Турция, съобщи Съветът на ЕС.
 
В срещата ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов.

Борисов: Срещата ЕС-Турция ще бъде тежка. Не съм оптимист за световния мир

Работната вечеря ще даде възможност за обсъждане на въпроси от взаимен интерес и последните събития в Турция, включително в областта на върховенството на закона и основните свободи, се посочва в съобщението. Предвижда се събеседниците да обсъдят как отношенията ЕС-Турция могат да напреднат, на основата на взаимното уважение и общите интереси.

Протести и засилени мерки за сигурност заради срещата ЕС-Турция
 

БГНЕС


Последната среща ЕС-Турция се състоя на 25 май м.г. в Брюксел. Няколко месеца по-късно Европейският съвет обсъди отношенията с Анкара, като изрази решимост за сътрудничество в областта на миграцията. ЕК получи задачата да оцени необходимостта от ограничаване на предприсъединителните фондове за Турция.

Юнкер: Очаквам срещата ЕС-Турция със смесени чувства
 
Преди седмица комисията предложи споразумението за миграцията с турската страна да се запази и за него да бъдат осигурени още три милиарда евро. Тези средства са предвидени в помощ за подслоняването на 1,2 милиона сирийски бежанци.