ЕС се безпокои от покачването на напрежение между Кипър и Турция
ЕС се безпокои от покачването на напрежение между Кипър и Турция / снимка: sxc.hu

ЕС се безпокои от покачването на напрежение между Кипър и Турция около експлоатацията на енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, според проектозаключенията от срещата на върха на държавните и правителствени ръководители, която се провежда днес и утре в Брюксел, съобщава АФП.

"ЕС изрази сериозната си загриженост на фона на ескалацията на напрежение в Източното Средиземноморие. Той призова Турция да спазва суверенните права на Кипър", се отбелязва в проектозаключенията, които предстои да бъдат одобрени.

"При тези обстоятелства Европейският съвет смята, че повече от всякога е важно да се намери глобално решение в Кипър в полза на всички кипърски граждани", се казва в текста. Това включване на кипърския въпрос в дневния ред на срещата на върха отговоря на искане на Никозия на фона на оспорването от Турция на нейните права върху петролните и газови залежи край бреговете на Кипър.

Кипър осъди в понеделник присъствието на турски кораби, включително кораб за сеизмични проучвания с цел откриване на въглеводороди, в неговата изключителна икономическа зона, югоизточно от острова, недалеч от сектора, в който получилият лиценз от кипърското правителство италианско-корейски консорциум ЕНИ-Когаз извършва проучвания за евентуални находища на природен газ.

Турция се противопоставя на експлоатирането на тези ресурси от кипърското правителство преди постигането на споразумение за повторно обединение на острова. Като реакция Никозия се оттегли в началото на октомври от преговорите за обединение на острова под егидата на ООН. Кипър обяви също, че ще блокира отварянето на нови глави в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.

Република Кипър обяви днес, че ще бъде представена на срещата на върха в Брюксел от гръцкия премиер Андонис Самарас, след като кипърският президент Никос Анастасиадис получи високо кръвно налягане и лекарите му препоръчаха почивка. Гърция и Турция имат подобни спорове за експлоатацията на енергийните ресурси в Егейско море.

Източник: БТА