/ Дарик Варна
Близо 100 души протестираха във Варна срещу визитата на турския президент Реджеп Ердоган. Демонстрантите се събраха в 12.00 часа на площад „Независимост” под дъжда в морската столица, издигайки български знамена и плакати на няколко езика срещу визитата на Ердоган в града. През цялото време звучаха български патриотични песни. 

Дарик Варна

„Турският президент не трябва да бъде допуснат на територията на България в частност на територията на Европейския съюз.Той не уважа България и Европейския съюз. Не виждам защо ние трябва да му демонстрираме уважение насреща”, заяви Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане”, които са организатори на демонстрацията.

Дарик Варна

„За нас като българи и европейски граждани е безкрайно унизително ръководителите на Европейския съюз – най-мощната политико-икономическа организация в света, да идват и да капитулират пред един съвременен турски диктатор”, изтъкна Костадинов, който освен лидер на „Възраждане” и е общински съветник във Варна. 

Дарик Варна

Според Костадинов във Варна са пристигнали служители на турските тайни служби. „Очевидно е,че нашата държава дори това нещо не може да организира сама и трябва да идват чужди служби”, коментира той.

img wide]32868836[/img]

Дарик Варна

Дарик Варна

Сред протестиращите бе забелязан бившият областен управител на Варна Данчо Симеонов. Пред Дарик той заяви, че е на демонстрацията неслучайно. „Този човек аз съм го посрещал и изпращал, съвсем при други условия. Но считам, че сега той е нежелан в България”,  сподели Симеонов.

Дарик Варна

В края на протеста се появиха и църковни хоругви (църковни знамена) с ликовете на Исус Христос, Света Богородица, Свети Иван Рилски, Цар Борис I и Васил Левски.

Дарик Варна

На протеста бе припомнено, че на днешния 26 март се навършват 105 години от превземането на Одринската крепост - най-голямата победа на Българската армия през Балканската война, както и годишнина от геноцида над българите в Тракия, извършен през 1913 г.  от Османската империя.