Реджеп Ердоган и Бойко Борисов
Реджеп Ердоган и Бойко Борисов / Пресцентър, Министерски съвет
Ердоган: Никакви отстъпки пред ЕС във Варна
96750
Ердоган: Никакви отстъпки пред ЕС във Варна
  • Ердоган: Никакви отстъпки пред ЕС във Варна
Часове преди срещата на върха ЕС – Турция, която ще се проведе във Варна, турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери. Той обяви, че във Варна ще покаже доказателства за това, че ЕС подкрепя кюрдите, които Анкара смята за терористи.

Разходка из резиденция „Евксиноград“ - мястото на лидерската среща между ЕС и Турция (СНИМКИ)

На срещата с европейските лидери в Евксиноград тази вечер турският президент Реджеп Таип Ердоган идва с видео записи, които според него са доказателство за това, че западни страни подпомагат кюрдските групировки. Това става ясно от изявление на Ердоган, направено часове преди днешната среща, на партиен форум в Трабзон. Пред съпартийците си Ердоган заявява категорично, че във Варна няма да допусне никакви отстъпки пред ЕС:

Протести срещу визитата на Ердоган във Варна (СНИМКИ)

„Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети. Да ги остави за себе си.... За всичко имам видео документи. И без друго ще бъдем във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим. Ще поставя във Варна въпроса за подкрепата, която ЕС оказва на терористите. Притесняват се, че вдигнахме БВП от 3400 долара на 11 000 долара на глава от населението. ЕС се пита накъде отива Турция - Турция върви по своя собствен път. Имаме работа за вършене. Много време ни карат да чакаме пред вратите им“.

Граждани излязоха на протест във Варна срещу пристигането на Ердоган, срещу политиката на Брюксел в отношенията с Турция Дарик Варна

Български знамена и икони на протеста срещу Ердоган във Варна (СНИМКИ)

Според Анадолската агенция Анкара очаква от ЕС конкретни стъпки за актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани и ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция.

Във Варна турският президент Реджеп Ердоган пристига с два самолета, придружен от четирима министри - външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът по европейските въпроси Йомер Челик, министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и търговският министър Бюлент Тюфенкчи.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА В „ЕВКСИНОГРАД“