Ерджан Себайтин
Ерджан Себайтин / личен архив
Автобуси на изборите ще има, но не за ДПС
Турска партия финансира обединението на Местан и ДАЛ
92423
Турска партия финансира обединението на Местан и ДАЛ
  • Турска партия финансира обединението на Местан и ДАЛ
Коалицията на партиите на Касим Дал (НПСД) и на Лютви Местан (ДОСТ) се финансира и контролира от определена политическа сила в Турция. Това заяви във варненския ефир на Дарик бившият областен лидер на ДПС във Варна Ерджан Себайтин, който се позова на вътрешна информация. По думите на Себайтин "Обединение ДОСТ" не се харесвало на Касим Дал, но той бил притиснат да влезе в политическото съдружие от същата партия в южната ни съседка.

„Решенията там се вземат от друга партия извън България, визирам определена политическа сила в Турция. Тя иска силно политическо присъствие и влияние в страната. Това, което наблюдаваме като политически процес там, започва да се прехвърля и тук. ДПС не го приема. Можем да сме партньори, но не и зависими. Във фундамента на ДПС е свободата. Не можем да поемем тежестта на управление, което идва отвън“, коментира Себайтин, според когото коалицията няма да бъде част от следващия парламент, тъй като няма да прескочи 4-процентовата бариера.
"Автобуси на 26 март ще има, но те ще бъдат с друг знак, който няма нищо общо с ДПС", коментира още бившият депутат от ДПС.

На предстоящите избори ДПС очаква 450 – 500 хил. гласа, като по време на кампанията ще разчита на контакта с всеки избирател, увери той. Партията се готви за избори, проведени са всички заседания в областта за номиниране на депутати. Водачите на листи ще бъдат определени в София, но последната дума ще има почетният председател Ахмед Доган. Във Варна най-много номинации – по 12, са получили Ерджан Себайтин и областният лидер на ДПС Сали Табаков.

Партията ще се яви самостоятелно на избори и ще се стреми да бъде част от управлението. Дали ще бъде част от коалиция, ще стане ясно след вота, добави Себайтин.

„Ние сме надежден политически партньор. Единственият проблем е създаденият образ в обществено - политическото пространство, че ние сме партия на етническа основа, което създава стереотипно отношение. Това засяга и националната сигурност. Не възприемам част от народа да бъде изключван, това не е част от стабилна политика. В момента геополитическата реалност е сложна и България има шанс да е остров на стабилност. ДПС е силен коз в това отношение“, смята политикът, който след разпускането на парламента се върна на директорското място в РИОСВ-Варна.

2016-та е била тежка за инспекцията заради многото проверки и сигнали, посочи той. Извършени са 1736 планови и 1040 извънпланови проверки. През миналата година са постъпили 297 сигнали от граждани, основно за замърсяване, намиране на диви животни и птици. Във Варненско има епизодични случаи на птичи грип. Наличието на болестта е доказано, но с проби и изследвания се занимава Агенцията по безопасност на храните, обясни Себайтин.

Целият разговор е в прикаченото аудио.