Ерджан Себайтин
Ерджан Себайтин / личен архив
Балканите са в предвоенна ситуация, смята водачът на листата на ДПС във Варна
ДПС трябва да участва в управлението
92950
ДПС трябва да участва в управлението
  • ДПС трябва да участва в управлението
Балканският полуостров е в предвоенно положение, смята водачът на листата на ДПС във Варна Ерджан Себайтин. 
 
„Виждам ДПС като основен фактор за гарантиране на стабилността на политическия процес и на националната сигурност. В тази много нестабилна ситуация в региона не може да бъде изключено ДПС. Всичко друго предполага сценарии, които не са много добри. Балканите не са много спокойна зона в момента с оглед на политическото противопоставяне и на лидерските амбиции на съседни страни. Могат да тръгнат много сложи процеси, които от политическото противопоставяне, недай, Боже,  да преминат на друг терен. Ние сме в някаква форма на предвоенна нестабилност”, коментира в студиото на Дарик Себайтин. 
 
Според него ДПС трябва да участва в следващото управление на страната. 
 
„Анти ДПС говоренето поставя под въпрос националната сигурност. Ако ДПС се постави в ъгъла, това ще създаде проблем. Хората, с които работим, могат да се окажат под влияние, което да не е здравословно. Да не стане така, че да се търси формула да се възстанови ДПС. ДПС трябва да управлява, за да се даде усещането сред хората, с които работим, че алтернативата сме ние. Другата алтернатива няма нужда от управлението на страната”, заяви Себайтин. 
 
ДОСТ трудно ще влезе в следващия парламент, прогнозира кандидатът за депутат.  Той разполага с информация, че 1000 автобуса с изселници от Турция ще бъдат превозени в изборния ден, но не очаква всички гласове да отидат за партията на Лютви Местан. 
 
„Тяхното политическо въздействие е върху електората на ДСП, но чрез медии в Турция. Всеки техен политически продукт на местно ниво се предава от тамошните медии. Търси се противопоставяне, а ДПС се представя като враг. Цялата политика е умишлена, за да се противопостави една общност в българското общество на друга. На президентските избори в секциите в Турция имаше малък превес за другата страна. Ако няма натиск, ДПС печели категорично гласовете в Турция”, каза още Себайтин. 

Целият разговор с Ерджан Себайтин е в прикаченото аудио.