Епископ Игнатий не е заявил отказ да се бори за варненски митрополит
Епископ Игнатий не е заявил отказ да се бори за варненски митрополит / Дарик Варна, архив

В Светия синод няма постъпило заявление от Проватския епископ Игнатий, че иска да се оттегли от избора за Варненски и Великопреславски митрополит. Това съобщи за Дарик Александра Карамихалева, отговаряща за връзките с обществеността на Светия синод.

Желанието за отвод трябва да бъде заявено в писмен вид, тъй като Светият синод разглежда само писмени заявления, уточни Карамихалева. Според пиара на Синода, няма как епископ Игнатий да изпрати заявление, че се оттегля от избора, защото уставът на Българската православна църква не предвижда такъв вариант на този етап от избора на митрополит. Това може да се прави само в първия етап на избора, при съставяне на листата с кандидати.

Eпископите Игнатий и Борис останаха на финала за нов варненски митрополит. Те бяха излъчени по време на вчерашния епархийски избор във варненската митрополия. Бюлетина за Борис пуснаха 17 от общо 30 епархийски избиратели, а за Игнатий - 16. Веднага след тях остана единственият варненец - епископ Наум, който събра 14 гласа. Изборът бе между 13 епископи, които отговаряха на изискванията за митрополит.

Днес стана ясно, че епископ Игнатий се оттегля от избора. Той заяви, че е изпратил заявление до Светия Синод, в което твърди, че изборът е опорочен и другите двама кандидати Борис и Сионий трябва да понесат наказания.

Извънредно заседание на Синода засега не се предвижда, тъй като почти всичките му членове заминават за предстоящото утре в Гоце Делчев погребение на Неврокопския митрополит Натанаил, поясни Александра Карамихалева. Редовното заседание на патриарх Неофит и синодалните архиереи е насрочено за събота. Ден по-късно в София предстои изборът на нов Варненски и Великопреславски митрополит.

Недоволни от избора на епископите Борис и Игнатий за финални кандидати за нов варненски владика се очаква да излязат отново на протест. Той се организира във Facebook и е насрочен за 18 часа тази вечер пред Катедралата във Варна.