/ / iStock/Getty Images
Съвременната марихуана вече не е „мека“ дрога, тя е генномодифицирана, активното й вещество е между 10 и 50% и употребата й води до шизофрения, каза днес началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. Снежана Златева.

Тя е сред участниците в кампанията „Православните семейни ценности срещу новите дроги“, която започна в крайморския град. Организатор на инициативата е сдружение „Отвори очи“ с финансовата подкрепа на общината. Средствата са отпуснати по линия на споразумението между кметството и Варненската и Великопреславска митрополия, предаде БТА.

Златева допълни, че най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а често води да свръхагресия и развиване на психози, обясни експертът. По думите й се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти.

През последните две години Варна е залята от евтини наркотици, а много от потърпевшите родители споделят, че те се произвеждат в нелегални домашни лаборатории, допълни Златева. Тя отчете още, че около 40% от зависимите правят опити за самоубийство.

Проблем са и т.нар. дизайнерски дроги, които се синтезират по химичен път и не е ясно съдържанието им, допълни д-р Божидар Чукурланов. Според него много от тези наркотици се разпространяват чрез интернет, а когато употребилите ги стигнат в болница, лекарите не са наясно как да ги лекуват, макар че се сблъскват с такива случаи ежедневно.
БТА, 24 часа,