/ iStock
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ ще бъде открит в английския двор на Археологическия музей на 29 юли от 20:30 ч.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна и ще продължи три дни. Музикалното събитие ще бъде открито от триото на Кристиан Баканич от Австрия, чиято музика се движи между джаза, тангото и модерните груувове на клубната сцена. Същата вечер на сцената ще излезе Антонио Флинта квартет от Италия, съобщават от Общината в града. 

На 30 юли, в двора на музея Spectrum Vocal Band, от България ще представи своите експерименти в съчетание на поп, фънк, джаз и етно с бийтбокс. Членовете на групата са Боряна Йорданова, Весела Морова, Даниел Николов, Янк Янков и Константин Бейков. Във втората част на вечерта оригинални композиции ще представи Алф Карлсон & Иржи Котача Квартет. Обичаният от джаз-почитателите Антони Дончев ще се появи със своето трио в третата фестивална вечер – на 31 юли. Шарън Кларк Квартет от САЩ ще влее класически американски джаз във фестивал.

Силна е и съпътстващата програма - естествено продължение на музиката в дните на фестивала ще са постерите на Мария Зафиркова JazzDivas forever. Владимир Гаджев ще води кинопоредица с джаз свидетелства в Дома на архитекта с начало 18 ч. Афтър парти ще върви в клуб Menthol на плажа с Brazil Acoustic на 28 юли, Brazz Vilidj – на 29 юли, Орлин Павлов – на 30 юли от 22.30 ч.

Богдан Богдев ще представи „Азбука на жеста“ - живопис и рисунки в Дома на архитекта. От 6 юли в магазин МЕСО+ Георги Пасев ще показва „Ранните koшмари на съгрешилия вегетарианец“ – живопис, рисунки. Димитър Трайчев пък ще покаже реализирани проекти на CD digipak “Хвърли го“ в Pibooks – книжарница и специално място на ул. “Бдин” 1.

Изложбата продължава до 7 септември.