/ iStock/Getty Images
Благотворителна инициатива "Плуване с кауза за Украйна" организира фондацията "Дордрехт – Варна" в навечерието на 82-то издание на плувния маратон Галата – Варна, съобщиха от пресслужбата на ПСК "Черно море".

Идеята е всеки, който желае - на 7 август, да плува благотворително в помощ на страдащите от войната жители на Харков или да дари средства за каузата. Дордрехт в Нидерландия и Харков са побратимени с Варна градове.

Организаторите на инициативата информират, че тази подкрепа може да бъде да изразена по 3 различни начина – като участват в плувния маратон, като спонсорират плувец, който е съгласен да се състезава в помощ за Украйна, или да преведат средства, без да обвързват дарението с маратона - чрез сайта https://whydonate.nl/fundraising/swimming-for-ukraine-kharkiv, където трябва да използват бутона Donate.

Желаещите да се включат в благотворителната инициатива могат да изпратят имейл на info@dordrechtvarna.nl или mdonkova@varna.bg. Събраните средства в рамките на кампанията ще бъдат използвани за оказване на хуманитарна помощ - осигуряване на медицински консумативи, за хората от Харков.

Парите, дарени от варненци, ще бъдат добавени към вече събраните средства по време на събитието "Плуване с кауза за Украйна" в Дордрехт, проведено на 4 юли. В състезанието в Нидерландия участваха 33 плувци.

Те успяха да съберат 3882.88 евро, Община Дордрехт добави още 1117.12 евро. Крайната събрана сума в Дордрехт към момента е 5 000 евро. По време на спортното събитие в Нидерландия бе обявена награда за плувец, преплувал най-много 25-метрови пътеки за 30 минути. Спечели я 18-годишният Нейтън Янсен. Той успя да преплува 2375 метра за 30 минути и ще участва в маратона Галата – Варна. Нейтън заедно с 21-годишната си сестра Изабел ще плува за Украйна във Варна на 7 август. 
БТА