Депутатът Емил Радев: Смяната на Янко Станев е само началото
Депутатът Емил Радев: Смяната на Янко Станев е само началото / снимка: politika.bg

Отстраняването на Янко Станев от председателския пост на финансовата комисия е само първата стъпка на ГЕРБ за промени в управлението на града. До две седмици Изпълнителната комисия на партията ще излезе с още важни за Варна решения. Това обяви в студиото на Дарик варненският народен представител от управляващата партия Емил Радев.

Той не каза какви промени предстоят, но и не скри, че има критики към Областното ръководство на ГЕРБ. „Областният координатор имаше достатъчно дълго време да ревизира политиката си към статуквото в града”, коментира депутатът, за когото се говори, че е един от недоволните от политиката на Павел Димитров. По този повод Радев сподели, че е нормално в една политическа партия да има различни виждания, но въпреки споровете резултатите са по-важни. „Ние сме мнозинство в Общинския съвет и трябва да вземем адекватни мерки. Слабостите във водената политика трябва своевременно да бъдат коригирани”, отбеляза Радев и добави, че, ако се налага, трябва да бъдат коригирани и хора.

Във връзка със слуховете, че депутатът ще заеме поста на Павел Димитров, Радев заяви: „Не коментирам тези решения, те са единствено от правомощията на Изпълнителната комисия. Длъжността областен координатор не е е избираема, а назначаема”.

Той допълни, че висшият орган на ГЕРБ разглежда политиката на партията на национално ниво и много рядко се намесва в работата на местните структури. „Там, където има недостатъци, Изпълнителната комисия е корективът, който налага нужните и правилни политики. С императивен тон на местната организация бе спуснато решението за смяната на Станев. Смятам, че като политическа сила, която спечели местните избори във Варна, ГЕРБ  трябваше да сложи хора с нов морал, особено на такива важни позиции, какъвто е постът председател на финансовата комисия”, коментира Радев. По думите му Янко Станев е символ на статуквото и е немислимо след убедителната победа на ГЕРБ да се толерира запазване на това положение. На въпрос защо в такъв случай бившият депесар беше избран за шеф на бюджетната комисия, Радев отговори: „Фактите са такива”.

Според варненския депутат има много неща във Варна, които трябва да се променят, за да се превърне тя в модерен град с добра инфраструктура. Той направи сравнение с Бургас, който усвоява в пъти повече евросредства спрямо Варна. „Това се дължи на работата както на кметската администрация, така и на Общинския съвет”, каза още Радев.