Делфинариумът празнува своя четвърт век
Делфинариумът празнува своя четвърт век / netinfo

Варненският делфинариум, единствен не само в България, но и на Балканския полуостров, днес навършва 25 години. Извънредните вечерни представления от 19.00ч. това лято са провокирани имено от годишнината на делфинариума. По случай юбилея на 5 езика е издадена енциклопедията “101 тайни на делфините”, която може да се закупи на място.
Уникалното атракционно съоръжение е открито на 11.08.1984 г. и е един от символите не само на Варна, а и на българския туризъм.
   Сградата е проектирана от колектив под ръководството на известния архитект  Симеон Саралиев и е открита за посещения на 19 август 1984 г.
    През последните четири години в делфинариума бяха инвестирани над 1 милион евро за преоборудване с най-съвременни системи за поддържане на оптималния жизнен режим, както и за пълната климатизация на залата.

    Басейнът повтаря точно т.нар. „американски стандарт” за отглеждане на морски бозайници. Тъй като първите делфинариуми са построени в САЩ, този стандарт е еталон за целия свят. Обемът на водната маса е 1200 куб.м.
    Първите делфини са пристигнали във Варна през 1984 от кубински делфинариум. Те са от вида Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) и са от водите на Гватемала. Първият треньор на варненските делфини е Петер Бьозенекер. В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.

Делфините и техните треньори представят уникалното Делфин-шоу. То се води на четири езика едновременно: български, руски, немски и английски, и включва множество атракции: акробатика, балансировка, музика, пеене, танци и игри с публиката.
Делфините са смятани за едни от най-интелигентните същества на Земята. Въпреки многобройните научни изследвания проведени през годините върху тяхното поведение, както в плен, така и на свобода, техният интелект си остава загадка, на която скъпата модерна апаратура все още не е дала задоволителен отговор