Деца рисуват и дописват „Аз съм българче“ за свои връстници в Бесарабия и Западните покрайнини
Деца рисуват и дописват „Аз съм българче“ за свои връстници в Бесарабия и Западните покрайнини / Дарик Варна

Рисунки и стихотворението „Аз съм българче“, дописано от деца в ученическа възраст, ще бъдат изпратени на техни връстници в Бесарабия, Западните покрайнини и Македония. Инициативата, която цели запазване на българското самосъзнание у децата, е на движение „Възраждане“. В нея са се включили малчугани от училища в градовете Варна, Балчик, Добрич и Горна Оряховица.

С рисунки са участвали деца от 4 до 11 години, а в дописване на стихотворението „Аз съм българче“ - от трети до десети клас. Техните връстници извън родината ни ще получат и подаръци – дискове с детски родолюбиви песни като „Знамето“, „Тих, бял Дунав“, „Къде си вярна, ти, любов народна“.

Деца рисуват и дописват Аз съм българче за свои връстници в Бесарабия и Западните покрайнини
netinfo

„Целта е постепенно да се изгради връзка между децата чрез обмен на информация, на културни интереси и в бъдеще те започнат да контактуват и да се срещат, да запазят българското самосъзнание“, обясни Георги Георгиев от „Възраждане“.

Освен че ще опитат да свържат децата, от движението са направили и изводи за съвременните деца на базата на това как те са продължили „Аз съм българче“ през собствения си поглед.

Деца рисуват и дописват Аз съм българче за свои връстници в Бесарабия и Западните покрайнини
netinfo

„Нашият анализ показа, че децата на България са тъжни. Всяко стихотворение започва с реалната ситуация в страната, а във всяко трето децата казват, че не искат да бягат в чужбина.  Те обрисуват тъжната картина на ситуацията, в която живеят“, коментира Георги Георгиев. По негови думи обаче стихчетата на децата завършват с надежда и оптимизъм.

Амбицията на организаторите от „Възраждане“ е всички детски рисунки и стихотворения, придружени с адресите на техните автори, да бъдат събрани скоро и от 10 декември да започне изпращането им към културните центрове в Бесарабия и Западните покрайнини. Там подаръците ще бъдат раздадени на децата.

Ако има интерес, инициативата ще продължи и след Нова година. Който има желание да се включи, може да изпраща творбите си на мейл:

nickmirev@gmail.com

vazrazhdane@vazrazhdane.bg