Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната расте. В четвъртък заразените за 14 дни са 96.08 на 100 хиляди души, при 91.59 предходния ден. 

Област Враца премина в жълто с над 100 заразени на 100 хиляди души. На картата по този показател в жълто са и София, Варна и Бургас

КАРТА НЦЗПБ
НЦЗПБ

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони. Всички пет региона, на които е разделена страната, са в нулевия светлосин етап. Очаква се обаче западният регион 1 да влезе в зеления първи етап в рамките на пет дни. 

план за справяне с пандемията етапи
coronavirus.bg

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19



Първият етап от плана предвижда разширяване на обхвата на обекти и дейности, спрямо които са въведени противоепидемични мерки, контролиране спазването на мерки, създаване на организация за контрол и наблюдение на мерките. В сферата на образованието етап 1 предвижда изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал; преустановяване провеждането на организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. Работодателите нямат специфични задължения, освен общи препоръки и указания. 

По отношение на мерките - ден по-рано от Столичната община поискаха във всички общински лечебни заведения да бъде въведено изискване за носене на маска - както от работещите там медици, така и от пациентите.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време.