Четат присъдата на Иван Славков
Четат присъдата на Иван Славков / netinfo

Състав на Варненския окръжен съд ще произнесе присъдата на бившия общински съветник Иван Славков, който беше задържан на 20 октомври 2008 г. Той е обвинен в създаване, ръководене и участие във въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване на жени към проституция, трафик на хора и пране на пари.

Наказанието, което прокуратурата поиска за Иван Славков, е присъдата над средния размер, или над 10 г. За останалите подсъдими държавното обвинение настоява за различни наказания. За Янко Колев – присъда под минималния размер, тъй като е съдействал на разследването. За Николай Хаджимихайлов – около средния размер, като той изтърпи присъдата си при строг режим, тъй като вече е осъждан. За Пейчо Пеев, който в момента излежава в затвора друга присъда – наказание под средния размер и също при строг режим. За Свилен Николов, чиято роля в престъпната група е била второстепенна – присъда около минималния размер, като към нея с прибави и старо наказание от 1 г. затвор.

В рамките на досъдебното производство прокуратурата сключи споразумения с 19 от всичките 24 подсъдими. Експрезидентът на "Спартак" обаче отказа съкратено следствие и делото тръгна по общия ред. След близо 4 години, прекарани в ареста, Славков беше освободен през лятото на 2012-та под парична гаранция.

Присъдите по делото ще бъдат произнесени в 14:00 часа.