Бюджетът на Варна порасна с 4 млн. лв.
Бюджетът на Варна порасна с 4 млн. лв. / Дарик Варна

С 28 гласа „за”, 8  „против” и 3  „въздържали се” Общинският съвет на Варна прие предложената актуализация на бюджета на общината. С поправката бюджетът на града се увеличава от 209 на 213 млн. лева. Финансовите разчети предвиждат свиване на разходите за заплати и съкращения в администрацията. „Около 150 души от общинската и районните администрации трябва да бъдат съкратени”, заяви пред Дарик председателят на финансовата комисия в общината Янко Станев. Той допълни, че се редуцират и неефективните харчове. Това са разходи по проекти, за които има съдебни спорове, не са минали обществена поръчка и пр.
Същевременно се повишават разходите за социални дейности, здравеопазване и образование, допълни още Станев.
 
Според общинските съветници от БСП обаче разходите за социални грижи не се увеличават, а се намаляват. Анна Радева, която доскоро оглавяваше социалната комисия в общината, посочи, че за първи път се режат пари от социални дейности, а не от капиталови разходи.
 
Като цяло в зала „Пленарна” имаше много дебати около предложения бюджет и финансовото състояние на общината. Пламен Начков от БСП заяви, че има заложени „кухи обеми” както в приходната, така и в разходната част. Според него не е направена преоценка на приоритетите и бюджетът в този си вид не е актуален. Начков прогнозира, че през ноември ще е необходимо ново преразглеждане на местната хазна. Затова червените общинари гласуваха „против” днешната актуализация.
 
Димо Стоев от ГЕРБ също отправи остри критики към предложената макрорамка. Колегата му доц. Константин Трошев заяви, че проектът за актуализация може да бъде върнат за доработване, но с това ще бъде стопирано развитието на града. „Ние ще го подкрепим с много резерви и притеснения, но оттук нататък ще следим под лупа финансите на общината”, категоричен е доц. Трошев.
 
Проектът за актуализация на бюджета беше подкрепен от Янко Станев и заместник-кмета Борислав Борисов.