Българският филм-претендент за „Оскар” тръгва по кината  през ноември
Българският филм-претендент за „Оскар” тръгва по кината през ноември / netinfo

При създаването на филма "Българска рапсодия" са изслушани спомените на над 50 еврейски фамилии. Проучването е проведено в Тел Авив преди старта на снимките, като възрастните хора са споделили спомените си от годините преди и по време на Втората световна война. Това разкриха авторите на лентата, която ще представи България в надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм.

Българо-израелската продукция е последната част от трилогията на режисьора Иван Ничев, която разказва за спасяването на българските евреи от нацистките лагери през Втората световна война. В "Българска рапсодия" историята се завърта около любовен триъгълник, като действието се развива на фона на Втората световна война и надвисналата над евреите в България нацистка заплаха. Трагичните истории от Холокоста се отразяват на живота на трима младежи.

„Нямам никаква претенция за изчерпване на въпроса от историческа гледна точка. Интересуваше ме как обикновените хора живеят на фона на тези исторически събития. Аз не правя политически или исторически филм. Правя филм за съдбите на млади хора, някои от които никога не видяха светлина след 1943 г., а други за цял живот останаха с прекършени съдби. Такива срещам и досега в Тел Авив, в Йерусалим, в малки градчета, на които войната и тези години са оставили петно, което те никога няма да забравят. В това петно на спомена аз намерих любовта към България и българите, което ме накара да се заема с тази тема", коментира Иван Ничев. Режисьорът разкри, че не изключва нападки от националистически среди, като сподели надежда коментарите след филма да бъдат в друга посока.

„Българска рапсодия" е включен в конкурсната програма на фестивала „Златната роза". Прожекцията му във Варна бе снощи, като това е второто показване на филма у нас. Лентата ще тръгне по родните кина през ноември. По екраните в Израел ще бъде прожектиран през декември. Водят се преговори с американски дистрибутори за световно разпространение на филма.

Снимките на „Българска рапсодия" са продължили 27 дни. Сценарият е дело на Иван Ничев, Татяна Гранитова, Юрий Дачев и Жан Пиер Магро. Оператор на лентата е Ади Райс - немец от полски произход. В основните роли са Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Мони Мошонов, Димитър Рачков, Георги Мамалев и Стоян Алексиев. 

Трилогията на Иван Ничев, която Българска рапсодия" завършва, включва още "След края на света" и "Пътуване към Йерусалим". Ако поредицата има продължение, то няма да бъде режисирано от Ничев. „Мога да бъда само консултант или художествен ръководител", отбеляза ученикът на Анджей Вайда.

Следващият проект на Иван Ничев ще е документален. Филмът ще разкаже историята на Костадинка Кунева - българката, която стана евродепутат в Гърция. Родената в Силистра Кунева преди няколко години беше залята с киселина, в отговор на синдикалната й битка за правата на гръцките и чуждите работници във фирми за почистване.