България има по-завишени стандарти в превенцията на морските аварии
България има по-завишени стандарти в превенцията на морските аварии / netinfo
Българските норми за превенция на аварии и опасности в морето са много по-високи като изисквания за готовност от европейските такива, съобщи директорът на НС “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Европейските стандарти са по-либерализирани, но техните служби уважават нашият суверинитет и способността ни да поддържаме по-висока готовност, заключи гл. Комисар Николов.

България разполага с необходимият ресурс и противопожарни кораби, за да може да овладее евентуална тежка ситуация при авариина обстановка в морето. Това стана ясно при закриването на Научно-практическата конференция на тема “Пожарна безопасност на водния транспорт и нефтопристанищата BULMET – 2000”. Конференцията се проведе на 26 и 27 септември във Варна.

Международният форум премина под знака на честването на 30- годишнината от най-тежкия пожар, овладяван в акваторията на България, а именно пожара на танкера “Ерма”.

В рамките на двата дни бяха представени общо 34 научни доклада, като два бяха на чуждестранни участници. Най-широко бе обсъдено състоянието на изградената в България система за превенция за гасене на пожари и ликвидиране на аварии, възникнали на кораби в акваторията на страната.

На закриването участниците в конференцията са приели резолюция за повишаване степента на сигурност и безопасност на водния транспорт в акваторията на Черно море, съобразно отговорностите и ангажиментите на България като член на Европейския съюз.

Европейският съюз има конкретни изисквания към сигурността на пристанищата, като тези мерки са компромис между изискванията на отделните страни-членки. България разполага необходимата техническа база и пожарни кораби, за да овладее евентуален инцидент, заключи шефът на варненската пожарна комисар Сашко Грудев.