Българин, осъден за сводничество във Франция, обжалва екстрадицията си
Българин, осъден за сводничество във Франция, обжалва екстрадицията си / netinfo
Апелативният съд във Варна разгледа днес жалба срещу определение на Добричкия окръжен съд, с което се допуска предаването на френските съдебни власти на 46-годишния Росен Костов, осъден задочно от Окръжния съд в Сен Кантен за тежка форма на сводничество. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Задочната присъда е от май миналата година, когато Костов е осъден от Наказателния съд в Сен Кантен на 4 години затвор затова, че от месец май 2004 до април 2006 година склонявал и принуждавал със сила 4 момичета да проституират на територията на Република Франция. Освен че упражнявал тежка форма на сводничество, Росен разделял с други лица печалбата от заработеното от момичетата.

Справка на общинската служба „ГРАО” Добрич изяснява, че Росен е сменял на три пъти рожденото си име. Друга справка на полицията в Добрич показва, че от 2000 г. досега Костов е имал 4 задгранични паспорта и е напускал десетки пъти България, за да пътува до Турция, Германия, Полша, Сърбия и Черна гора, Румъния и Тайланд.

Съдът в Добрич е получил гаранции от Наказателния съд в Сен Кантен, че Росен Костов ще има право на ново разглеждане на делото във Франция, където той може да се защити. Ако бъде осъден отново, Костов може да излежи присъдата си в България.

Варненският апелативен съд ще се произнесе в законния срок по жалбата.